Esimieheksi robotti

Esimieheksi robotti

Tekoäly ja digitalisaatio mahdollistavat maailman huiman muutoksen. Toki asiat tapahtunevat hieman oletettua hitaammin vaikka tekoälystä joka mediassa kohistaankin. Jos yhteiskunnan rakenteita tullaan tekoälyn myötä muuttamaan, vaatii se teknisen kehityksen lisäksi suurta muutosta ihmisten ajattelumallissa. Tämä on vie aikaa.

Toki viimeisen kymmenen vuoden aikana tahti on ollut hurja. Samalla kuin puhelimista on tullut mukanamme kulkevia tietokoneita, joilla voimme hoitaa ruokatilaukset, pankkiasiat, kommunikaation oman verkoston kanssa, seurata untamme sekä katsoa, että asunnossamme on kaikki kunnossa.

Seuraavan kymmenen vuoden päästä monet nyt odotetut palvelut ovat jo arkipäivää. Tekoäly ja erilaiset tekniset assistentit tulevat hoitamaan puolestamme lukuisia täysin rutiininomaisia asioita. Nämä tulevat arjen sankarit ostavat, maksavat, muistuttavat ja selvittävät asioita puolestamme. Risto Linturi esitti taannoin ajatuksen, että ei ole utopiaa, että esimiehemmekin on tulevaisuudessa robotti, jonka palveluihin saatamme olla nykyistä tyytyväisempiä.

Se mikä normaalissa arjessa tulee varmasti eniten ja nopeiten muuttumaan ont liikkuminen paikasta toiseen sekä erilaisten päivittäistavaroiden hankkiminen. En silti usko, että vielä kymmenen vuoden päästä autoilussa on saavutettu sadan prosentin automaatiota. Vaikka auto tuskin vielä silloin pystyy viemään meidät täysin itsenäisesti lumisen mökkitien läpi keskelle Kainuuta, onnistuvat yksinkertaisemmat reitit lukuisiin muihin paikkoihin sen sijaan varmasti. Tämä myös johtaa eittämättä siihen, että erilaiset liikkumisratkaisut palveluna yleistyvät. Toimivathan jo nytkin erilaiset käytön mukaan maksettavat lyhytaikaiset vuokraratkaisut pääkaupunkiseudulla.

Ei utopiaa vaan nykypäivää

Yksi konkreettinen esimerkki tekoälystä löytyy meiltä kotoakin. Meillä on käytössä auto, joka osaa itse säädellä ajonopeuden ja ohjata itsekseen selvästi kaistoitetulla maantiellä. Kuskina voin nojata taaksepäin ja pitää kädet ratilla hätätilanteita varten. Jotta ei mene tavanomaiseksi hypetykseksi voin pyytää unohtamaan tässä kohtaa Teslat ja muut vastaavat digitalisaation tuomat rahastukset – muitakin tavanomaisia  ratkaisuja löytyy siis jo.

Vaikka liikkuminen omalla autolla ei enää olisi tarpeen ja itsepalveluruokavarastoissa ei tarvitsisi käydä, on tulevaisuuden visio kotona ja lähellä tuottamisen osalta aika yllättävä. Koska tekoäly ja teknologia mahdollistavat materiaalin kasvattamisen ja valmistamisen sekä esineiden tulostamisen, tulemmekin luultavasti tulevaisuudessa tuottamaan valtaosan asioista itse ostamisen sijaan.

Visiota digitaalisesta itsepalvelumaailmasta voidaan pitää yllättävänä, mutta tietyllä tavalla myös aika ymmärrettävänä ja loogisena.

Toimin lokakuussa Sytykkeen 2037 -tulevaisuusseminaarissa moderaattorina, joten pääsin siellä seuraamaan kiinnostavia puheenvuoroja varsin läheltä ja saamaan samalla lisää virtaa digitaalisten tulevaisuusvisioiden luomiseen. Jos joku on väittänyt, että Suomessa ei ole ajatuksia, motivaatiota ja kykyä uudenlaiseen ajatteluun sekä toteutukseen, kyseinen tilaisuus viimeistään osoitti nämä luulot vääräksi.

Lisätietoja

Image

Ville Availa

Villen intohimona on maailman rakentaminen paremmaksi digitaalisuuden keinoin. Hän aloitti uransa IT:n parissa jo 16-vuotiaana ja on ollut mukana seuraamassa digitaalista transformaatiota jo 25 vuoden ajan johtajana, hallituksen jäsenenä, yrittäjänä sekä eri verkostoissa.

Julkaistu 13.11.2017