Juha Wiberg työskentelee Ambientialla Senior Software Architectina. Miltä näyttää Juhan työpäivä?
Vuodesta 2011 Ambientialla viihtynyt Senior Software Architect Juha on päässyt seuraamaan yrityksen kehittymistä läheltä. Millainen urasi oli ennen Ambientiaa?
– Koko työurani, vähän alle 20 vuotta olen työskennellyt koodarina. Koulutukseltani olen kylläkin prosessitekniikan insinööri, mutta kesken opintojeni veri alkoi vetää lapsuuden intohimon, ATK:n pariin. Päivääkään en ole kemiantekniikan parissa työskennellyt lukuun ottamatta muutamaa kesää trukkikuskina paperitehtaalla. Toki nykypäivän koodarin tehtävät ovat melko moninaiset ja tontti riippuu omista kiinnostuksen kohteista.
Alkuaikoina homma oli hyvinkin speksien kääntämistä koodiksi, mutta kokemuksen karttuessa vastuualueet ovat laajentuneet ja monipuolistuneet. Tekniset haasteet motivoivat edelleen ja lisäksi muiden auttaminen ja uusien ratkaisumallien löytäminen yhdessä tiimin kanssa kiinnostaa.
Millainen urasi Ambientialla on ollut?
– Tulin Ambientialle koodaavaksi arkkitehdiksi, ja vaikka nimike on pysynyt samana voi uran jaotella kolmeen osioon. Aluksi olin koodaavana arkkitehtina omissa projekteissa, sitten täyspäiväisesti onsite-tehtävissä asiakkaalla ja nyt viimeisimpänä Scrum Masterina ja tiiminvetäjänä kesästä 2019 alkaen.
Nykyisessä roolissani tuen ja valmennan junior-devaajia, joten vaihtelevasta työhistoriasta Ambientialla on paljon hyötyä.
Nimikkeesi on nykyään Senior Software Architect. Mistä päiväsi täyttyvät?
– Työ sisältää paljon teknistä suunnittelua, mentorointia, projektipäälliköintiä, tiimin vetämistä sekä scrum masterointia. Ura on juuri nyt sellaisessa murrosvaiheessa, joten koodaamista on vähän vähemmän ja työpäiviin mahtuu enemmän valmentamista ja projektien ohjaamista.
Tässä vaiheessa uraa olen lähtenyt miettimään, mihin suuntiin haluan osaamistani viedä. Harrastusten kautta opitut asiat ja erilaiset kurssit pitävät huolen siitä, että tekninen osaaminen pysyy kunnossa ja samalla on helpompi tukea kollegoita. Viimeksi syvensin JavaScript-osaamista. Seuraavaksi vuorossa on AWS-sertifikaattiin tähtäävää koulutusta sekä Scrum Master -sertifikaatin uusiminen.
Onko Ambientia vastannut odotuksiasi?
– Siirtyessäni isosta organisaatiosta Ambientialle vuonna 2011 kärsin alkuun pienestä kulttuurishokista. Silloin ambientialaisia oli n. 60 ja monia toimintamalleja ei oltu vielä hiottu. On ollut hienoa nähdä, miten yhdessä tekeminen, kollegoiden osaamisen hyödyntäminen ja vastuun ottaminen kehittynyt Ambientialla.
Nykyään minulla on parempi näkymä kokonaiskuvaan ja asiakkaan hyötyyn. Nyt yhdeksän vuoden jälkeen voi sanoa prosessien kehittyneen joka asiassa, erityisesti sisäiset prosessit ovat hioutuneet merkittävästi ja arki rullaa entistä paremmin. Toisaalta taas se mikä aina on ollut meillä hyvää ei ole kadonnut: ihmiset otetaan ihmisinä ja tosi vaikeatkin jutut pystytään käsittelemään ja hoitamaan inhimillisesti.
Ambientialla paikkariippumaton työ on ollut arkea jo monia vuosia. Mikä on lempipaikkasi työntekoon?
– Ennen kevättä 2020 se oli Hämeenlinnan toimiston sotahuone ja siellä oma satulatuoli ja seisomapöytä. Siellä tieto kulkee hyvin, kynnys kysyä on matala ja porukka on lähellä toisiaan.
Nyttemmin se pieni porukka, joka toimistolla tällä hetkellä työskentelee on levittäytynyt ympäriinsä ja olenkin löytänyt uuden lempipaikan meidän Hämeenlinnan toimiston aulasta ja sen sohvaryhmästä.
Myös Helsingin toimiston vastaava paikka on yksi lempipaikoistani. Siinä istuessa näkee muita kollegoita, mutta samalla saa hyvin eristäydyttyä ja keskityttyä, jos tarve vaatii. Pärjään melko hyvin pelkällä läppärin näytöllä ja näppiksellä joten voin työskennellä melkein missä vaan.
Ambientialla on erilaisia kerhoja ja klubeja – Minkä klubin sinä perustaisit tai mihin liittyisit?
– Vapaa-ajalla tutut pyöräily ja polkujuoksu kuuluvat elämään, joten vastaavaan osallistuminen työkavereiden kanssa tuntuisi luontevimmalta kerhotoiminnalta. Myös liikunnan jälkeen asialliset after-aktiviteetit, kuten rentouttava sauna palautusjuomineen ja maailmanparantamisineen sopisi hyvin kokonaisuuteen. Myös yhteisiä lenkkejä tulee vedettyä, mikäli innokkaita löytyy lähialueelta.
Vietätkö aikaa muiden ambientialaisten kanssa?
– Jonkin verran kyllä, lähinnä erilaisten liikunta-aktiviteettien, kuten Crossfit, polkujuoksu ja suunnistus, parissa. Joskus myös vähemmän urheilullisissa kuvioissa, kuten aftereilla.
Saat valita tiimiisi yhden elokuvahahmon – kenet valitset?
– Matrix-elokuvan Neon. Hän on hyvä tietokoneiden kanssa, vaikuttaa hyvältä tiimipelaajalta ja tarvittaessa pelastaa maailman.
Mitä olet viimeksi oppinut?
– Sen, että en halua enää ihan pelkästään olla koodari, vaan monipuolistaa omaa tehtäväkenttää ja omaa osaamista. Tykkään paljon tehdä hommia ihmisten kanssa ja onneksi se on meillä mahdollista. Sopivaa irrottautumista vanhasta roolista ja lisää uuden oppimista on motivaation kannalta melko tärkeää.
Yllätyksekseni opin, että nekin asiat, joista olin ennen varma, etten kyllä tykkää, ovat osoittautuneet mielenkiintoisiksi. Projektien vetäminen, suuremman vastuun ottaminen ja jopa laskujen lähettäminen on kivaa. Hyvä tiimi ja osaavat kehittäjät ympärillä mahdollistivat tämän ajattelutavan muutoksen.
Klassikkokysymys: Mikä Ambientialla on parasta?
– Kliseinen vastaus, mutta ihmiset ovat parasta. Täällä ihmiset saavat olla erilaisia, hiljaisia tai puheliaita, rauhallisia tai vähän kiihkeämpiä. Kaikille on oma paikkansa ja heidän osaamistaan tarvitaan.
Tilaa urakirje
Noin kuukausittain ilmestyvässä urakirjeessä listaamme avoimet työpaikat ja kerromme Ambientialla työskentelystä.
Lisää aiheeseen liittyvää

Uratarinat
Itämeren tutkijasta ohjelmistokehittäjäksi
Miltä ohjelmistokehittäjän työ Ambientialla näyttää alanvaihtajan silmin? Lue Iitan uratarina.
Lue lisää
26.11.2019

Blogi
Itämeren tutkimusryhmästä Ambientian Turun toimistolle koodaamaan
Uravaihdoksen kynnyksellä mietin, onko minusta tähän, olenko tarpeeksi rohkea tähän muutokseen. Lue Ambientialla työskentelevän Iitan uratarina!
Lue lisää
1.4.2019