Onsite-kehittäjänä asiakkaalla: konsulttina työskentelyn plussat ja miinukset

Siirry sivun sisältöön

Lue Ambientian Iita Kostianin kokemuksia onsite-ohjelmistokehityksestä.

Takana on jo neljä vuotta, monta projektia ja pino uusia teknologioita, mutta edelleen vain murto-osa ambientialaisista tunnistaisi minut vastaan tullessa – miten se on mahdollista? Pian tiedät: aion nimittäin kertoa siitä, millaista on työskentely 100 % onsite-kehittäjänä osana yhden asiakkaan tiimiä. 

“Onsite-kehittäjä” on tosin hieman harhaanjohtava termi: onhan moni meistä tehnyt töitä viime ajat lähinnä kotoa käsin. Se on silti paras sana kuvaamaan sitä, mitä teen. Työaikani on kokonaan kiinnitetty yhteen teollisuuden alan asiakkuuteen, teen töitä osana asiakkaan tiimiä, asiakkaan tuoteomistajan kanssa, ja kehitän asiakkaan tuotteita heidän ylläpitämissään kehitysympäristöissä.

Onsite-ohjelmistokehitysprojekteissa on varmasti monia käytäntöjä, mutta niin homma toimii omalla kohdallani. 

Hyppäsin syvään päätyyn, kun aloitin työt Ambientialla ja juniorikonsulttina suoraan koulun penkiltä. Kehityshankkeet ovat vaihtuneet toisiin, kun legacy-järjestelmistä on tehty siirtymää uudempiin teknologioihin, mutta koko tämän ajan olen viihtynyt saman asiakkaan tiimissä. 

Plussa ja miinus: Työ on todella itsenäistä

Tiimissäni työskentelee asiantuntijoita niin asiakasyrityksestä kuin useammasta eri ohjelmistotalostakin. Kun tiimissä ei ole ketään toista Ambientialta, päivittäinen työ on todella itseohjautuvaa. Käytännössä linkkini Ambientiaan on esihenkilöni: hän tietää, miten asiakasprojekti etenee, ollaanko minun työpanokseeni tyytyväisiä, voinko hyvin ja milloin lomani lähestyy.

Kaikki muu, kuten projektin yksityiskohdat, juoksevat käytännön asiat ja julkaisujen aikataulut, on kiinni asiakkaasta ja minusta itsestäni. 

Aluksi se oli pieni shokki. Onko työ todella näin itsenäistä? Junioridevaajana olin epävarma ja mietin, onko koodausosaamiseni varmasti riittävällä tasolla. Ympärilläni oli todella osaavan oloisia tyyppejä muista softafirmoista ja johtotason asiantuntijoita asiakkaan puolelta.

Kun olin tottunut työskentelytapaan, se alkoikin tuntua enemmän plussalta kuin miinukselta. Minun ei tarvitse merkitä ja tiketöidä jokaista työtuntia yksityiskohtaisesti, eivätkä projektien deadlinet ja budjetit paina takaraivossa. Voin käyttää 100 % työajastani “oikeisiin töihin”, kun byrokratian määrä on minimissä. Ennen kaikkea olen löytänyt oman, mukavan paikkani asiantuntijoiden joukossa ja tunnen kuuluvani porukkaan.

Plussa: Onsite-kehittäjänä pääsee syväsukeltamaan asiakkaan maailmaan

Vaikka asiakas on pysynyt samana, olen ollut tänä aikana mukana kaikkiaan neljässä eri kehitysprojektissa. Työkenttä on ulottunut käyttäjähallinnasta legacy-kehittämisen kautta datan visualisointiin. Jokaisen projektin myötä olen oppinut yhä enemmän siitä, miten juuri tämä tietty teollisuudenala toimii ja minkälaisia sen tuotteet ovat. 

Vuosien varrella olen kerryttänyt asiakkuudesta sekä heidän liiketoiminta-alueestaan paljon yksityiskohtaista tietoa, jota ohjelmistokumppanit harvemmin kuulevat uuden projektin alussa. Onsite-kehittäjinä me pääsemme selvittämään asiat juurta jaksaen ja kysymään jatkuvasti lisää. Dokumentoimme tekemäämme työtä ja mietimme aiemman tiedon pohjalta, miten jokin uusi ongelma kannattaisi ratkaista. 

Mitä pidempään olen viipynyt saman asiakkaan tiimissä, sitä enemmän olen oppinut käytössä olevista järjestelmistä ja sitä helpompaa on hypätä aloittamaan taas uutta projektia saman talon sisällä. Tässä asiassa onsite-kehittäminen eroaa projektivetoisesta liiketoiminnasta, jossa asiakkaat usein vaihtuvat ja tietotaito ei välttämättä ehdi karttua samalla tavalla.

Lue myös: Koulunpenkiltä koodaamaan – Ambientialla tarvitaan myös junior-osaajia

Miinus – Onsite-kehittäjä on erillään muista ambientialaisista

Meistä samalla asiakkaalla työskentelevistä konsulteista on muodostunut hyvä tiimi. Asiakkaan toimisto sijaitsee kuitenkin toisessa kaupungissa, ja lisäksi korona on vähentänyt entisestään lähityöpäivien määrää asiakkaan tiloissa. Koska tiimissäni ei ole muita ambientialaisia, tulee Ambientian toimistollakin vierailtua harvakseltaan. Tämän takia suhteet työkavereihin eivät ole ehkä lähentyneet niin paljon, kuin olisin toivonut.

Paljon on toki itsestäkin kiinni. Olen esimerkiksi toiminut Ambientian Turun toimiston toimistovastaavana, ja sitä kautta päässyt tutustumaan moniin ambientialaisiin. On silti fakta, että kun päivittäisessä työssäni en tapaa muita ambientialaisia, yhteys jää väistämättä aika ohueksi.

Plussa – Vaihtelevassa työympäristössä osaaminen ja verkostot vahvistuvat

Jonkun korvaan onsite-kehittäjänä työskentely kuulostaa samoissa ympyröissä pyörimiseltä. Kukaties se joskus sellaista onkin, mutta omalla kohdallani väite on kaukana totuudesta. Päinvastoin: laajakuva yhden suuren yrityksen kehitysympäristöihin ja projekteihin on tuonut minulle paljon osaamista uusista ohjelmointikielistä ja arkkitehtuureista. 

Henkilökohtainen teknologia-stackini jatkaa kasvamistaan (viime vuosina siihen ovat kuuluneet ennen kaikkea React, TypeScript, Jest, erilaiset kirjastot, Storybook, Node, GraphQL, AWS Lambda, noSQL/ DynamoDB sekä muut AWS-teknologiat). Sen lisäksi olen treenannut scrum master -taitojani ja tukenut asiakkaan tuoteomistajaa tehtävien teknisessä suunnittelussa. 

Viimeisimpänä olen ollut aktiivisesti mukana projektien testauksen suunnittelussa ja organisoinnissa, kun olen valmentanut tiimimme uutta jäsentä. Jo pelkkä mahdollisuus päästä kokeilemaan useita erilaisia rooleja on antanut valtavasti. 

Meitä on varsinaisessa tiimissä vain 3–4 kehittäjää ja testaaja, mutta kaikissa projekteissani on ollut lisäksi mukana väkeä vähintään kahdesta muusta tiimistä. Olen tutustunut devaajiin vähintään viidestä eri ohjelmistoalan yrityksestä, ja sen lisäksi oppinut tietysti asiakkaan oman talon kulttuurista. Olen tehnyt töitä yli kymmenen eri kansallisuuden kanssa ja käyttänyt englantia ensisijaisena työkielenä. 

Vaihteleva ja monipuolinen työympäristö on kannustanut minua omaksumaan tehokkaita kommunikointitaitoja sekä selkeää asioiden dokumentointia, ja ennen kaikkea olen saanut ympärilleni huikean verkoston osaavia ihmisiä.

Onsite-kehittäjän työympäristö on sekä vaativa että palkitseva. Omien kokemusteni pohjalta suosittelen roolia kenelle tahansa, jota kiinnostaa pitkäjänteinen perehtyminen asioihin moderneissa, jatkuvasti päivittyvissä kehitysympäristöissä.

Tutustu uramahdollisuuksiin

Lisää aiheeseen liittyvää