Harjoittelukokemukset ovat värikkäitä itse kullakin. Eikä meillä Ambientiallakaan aina ole osattu tarjota harjoittelijalle täysin optimaalista työkokemusta. Jos taloon tulee vain yksi harjoittelija, niin hän jää liian helposti irralleen kokonaisuudesta, eikä välttämättä pääse kunnolla käsiksi työn tekemiseen osana yrityksen arkea.

Nyt sattui onnenkantamoinen, jonka seurauksena meillä jo harjoittelussa ollut Ismo Kilpeläinen sai yhtäkkiä seurakseen kaksi muutakin harjoittelijaa. Roope Kuikka ja Markku Yli-Pentilä hakivat kumpainenkin meille yhtä aikaa ja niin Hämeenlinnaan syntyi kolmen harjoittelijan tiimi. Lisäksi samaan aikaan meillä oli sisäisesti oikea bisnestarve, josta syntyi projekti, jonka kimppuun harjoittelijatiimimme kävi tarmokkaasti.

Aidosti merkityksellinen projekti ihan oikeaan tarpeeseen

Toimitusjohtajamme Ville Availa halusi helpotusta ikuiseen murheenkryyniin eli asiakasprojekteihin liittyvien matkakulujen kirjaamiseen. Hän tilasi harjoittelijoilta sovelluksen, jonka avulla homma hoituu liikenteessä, eikä asiat unohdu ja jää merkitsemättä. Harjoittelijatiimi pääsi palaveeraamaan tuoteomistajan eli Villen kanssa ja tekemään Travel app -sovellusta suoraan todellisille käyttäjille.

”En olisi uskonut, että harjoittelijana pääsen toimitusjohtajan kanssa istumaan ja juttelemaan. Villellä oli aikaa meille ja tälle projektille. Se oli tosi inspiroiva juttu”, Ismo kommentoi. ”Joskus harjoittelijaprojekteissa käyttötarkoituksia ja vaatimuksia ei ole jaksettu miettiä kovin tarkkaan. Harjoittelijat tekevät vaan jotakin ja sitten yhtäkkiä tuleekin lisää vaatimuksia, tai koko projektia ei tarvitakaan mihinkään. Se on hyvin turhauttavaa tehdä jotain, mille ei ole käyttöä tai mikä menee suoraan roskiin. Villellä sen sijaan oli applikaatiosta tarkka visio ja se oli tosi hyvä”, hän jatkaa.

Markku, Ismo ja Roope loivat harjoittelunsa aikana Travel App -sovelluksen ambientialaisten käyttöön

Markku, Ismo ja Roope Ambientian Hämeenlinnan toimistolla

Villen lisäksi tiimin etenemistä luotsasi Tommi Kaisto, joka ohjasi ja tuki tiimiä erityisesti teknisten ratkaisujen kanssa. Viikkopalavereissa Tommin kanssa harjoittelijat saivat nopeasti palautetta tehdyistä ratkaisuista ja pääsivät käymään läpi toteutettuja ominaisuuksia. Näin projekti pysyi kaiken aikaa oikeilla raiteillaan.

Harjoitteluprojektien ongelmaksi muodostuu joskus se, kuka vie projektin loppuun harjoitteluajan päätyttyä ja tekijöiden palattua takaisin koulun penkille. Liian moni hyvin alkanut projekti jää lojumaan, eikä koskaan päädy tuotantoon asti. Sen sijaan Travel app on jo nyt tuotannossa ja sen jatkokehityskin on hyvissä käsissä, kun kaikki kolme harjoittelijaa jatkavat meillä tästä eteenpäinkin.

Tiimi jakaa taakkaa ja tuo turvaa

Yksi edellytys projektin onnistumiselle oli se, että Ismo, Markku ja Roope tekivät projektia tiiviinä tiiminä. ”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein jotain oikeasti käyttöön tulevaa appia ja aluksi jännitti tosi paljon. Mutta kertaakaan ei ole tullut sellainen tunne, että olisin jäänyt yksin. Olen aina saanut apua sekä tiimiltä että ambientialaisilta. Koska olen käyttänyt pääasiassa uusia teknologioita, niin on ollut tärkeää saada tekemisestä palautetta”, kertoo Roope, joka vastasi projektissa pääasiassa frontendin kehittämisestä.

Webservicen puolta rakentaneelle Markulle työelämä on jo tullut tutuksi, mutta tällainen tiimityöskentely oli hänellekin uutta. ”Olen yleensä tottunut selvittämään ja tekemään asiat itse, joten aluksi muilta asioiden kysymistä piti hieman opetella. On kuitenkin osoittautunut hyväksi kysyä muilta apua ja neuvoa, koska yhdessä asiat ratkeavat helpommin”, Markku sanoo.

”Tässä projektissa olisi ollut ihan älyttömästi opettelemista, jos tätä olisi joutunut tekemään yksin. Siksi on ollut hyvä jakaa vastuita ja opeteltavia asioita tiimin kesken. Olemme myös opettaneet oppimaamme toisillemme, jotta kaikki ymmärtävät, miten applikaatioon tehdyt asiat toimivat. On tosi tärkeä taito oppia kommunikoimaan omia ajatuksia ja ratkaisuja muillekin”, toteaa Ismo, joka puolestaan oli vastuussa backend-puolesta.

Harjoittelijoilla on ollut käytössään Ambientian digitaaliset työkalut, Jirat, Confluencet, Zoomit, HipChatit ja muut. Silti etua on ollut siitäkin, että tiimi on istunut yhdessä Hämeenlinnan toimistolla. ”On paljon pienempi kynnys kysyä apua, kun se toinen on siinä vieressä. Jos pitäisi muotoilla kysymys tekstiksi jonnekin kanavaan, niin kynnys kasvaa ja tuntuu, että pitäisi olla paljon isompi asia kysyttäväksi”, Roope sanoo.

Entä miten projektia kommentoi tuoteomistaja Ville?

“Projektin voi tiivistää lyhyesti näin: hyvällä energialla ja suunnittelulla erittäin tarpeellinen lopputulos.

Tiimi oli alusta alkaen mukana loistavalla innostuksella. Todella monta kertaa eteen tuli monimutkaisiakin asioita, mutta tiimi oli pohtinut niitä jo valmiiksi. Lisää positiivista vauhtia asiaan antoi varmasti aito tarve sovellukselle ja sitä kautta selkeä merkitys projektin läpiviennille.

Minuun vaikutuksen teki se, kuinka paljon asioita oli pohdittu käyttäjän kannalta valmiiksi sekä pyritty yksinkertaistamaan ja helpottamaan käyttökokemusta. Usein teknisissä harjoitteluprojekteissa lähestyminen tapahtuu varsin teknisestä kulmasta ja teknologisiin komponentteihin tutustuen. Olen lopputulokseen ja tiimin toimintaan todella tyytyväinen.”

Onnistuneen projektin jälkeen ei voi muuta todeta, kuin että onneksi saamme vastaisuudessakin pitää Ismon, Markun ja Roopen meillä.

Avainsanat:
työharjoittelu

Blogi