Lienee heti mainittava, että itsehän en tietenkään tehnyt näin – vaan vähän vaikeamman kautta.

Mutta jos nyt aloittaisin Lean IT:n kanssa alusta, niin etenisin suurin piirtein tässä järjestyksessä. Näiden opusten jälkeen kun on varsin hyvä käsitys siitä, miten Leania voi hyödyntää ohjelmistokehityksessä!

1. Lean IT Foundation

On olemassa Lean IT Association, joka sertifioi osaajia ja pyrkii määrittelemään, mitä Lean tarkoittaa IT:n kannalta. Yhdistyksen sivuilta voi ilmaiseksi, eli tietysti yhteystietoja vastaan, ladata 80-sivuisen pumaskan nimeltä Lean IT Foundation. Sitä voisi verrata Scrumia opiskelleiden tuntemaan Scrum Primeriin.

Foundation kertoo ymmärrettävällä tavalla Leanin perusperiaatteet ja opettaa terminologian.

Kirjanen aukaisee sitä, miten Leanin oppeja hyödynnetään IT-maailmassa ja kertoo myös konkreettisia esimerkkejä. Teksti on tiukkaa ja suhteellisen raskasta lukea, mutta kun sen on tavannut loppuun, on muita kirjoja paljon helpompi ymmärtää.

Opas täältä

2. Sari Torkkola – Lean asiantuntijatyön johtamisessa

Sitten onkin vuorossa se opus, joka avasi omia silmiäni kaikista eniten.

Koko Lean-innostukseni on oikeastaan peräisin tästä kirjasta. Se on tarina siitä, miten Sari Torkkola Patrian tietohallintojohtajana sovelsi Lean-periaatteita heidän asiantuntijatyönsä johtamiseen.

IT:n kannalta kirja ei kuitenkaan aukea ihan selvin sävelin, vaan se pitää ensin sisäistää ja sitten soveltaa. Itselleni kirja aukesi ihan uudella tavalla, kun palasin siihen Foundationin jälkeen ja siksi Lean IT Foundation -brosyyri on hyvä olla luettuna ensin.

Torkkolan kirja on täynnä paitsi käytännön esimerkkejä, myös faktoja ja tietoa, joita on miellyttävä lukea tarinan muodossa.

Tarinaa ei ole kiillotettu, vaan siinä kerrotaan myös virheistä, epäonnistumisista ja haasteista. Siksi se kannustaa itseäkin kokeilemaan.

Kirja täältä

3. Mike Rother – Toyota Kata

Teos on mainittava, joskaan en siirtyisi siihen heti seuraavaksi.

Kirjan hyödynnettävyys IT-maailmaan on merkittävästi huonompi kuin Torkkolan ja vaatii mielikuvitusta paljon enemmän. Siinä on kuitenkin mielenkiintoisia asioita ja kurkistus Leanin alkujuurille – toisen maailmansodan jälkeiseen Japaniin, jossa niukkuus ja pula kaikesta synnytti Leanin ajattelun.

Kirjassa käydään niinkin kaukana menneisyydessä, kuin teollistumisen ja sarjatuotannon alkuhavinoissa Fordin tehtaalla. Tutkitaan, kuinka jo Henry Ford laittoi aikanaan Fordin A-mallin valmistumaan.

Tästä kirjasta jääkin taskuun ajatus, että kehitystoimet ovat jatkuvia ja niiden täytyy olla todellisia. Mistään opitusta, päätetystä tai jo kehitetystä ei pidä pitää kynsin hampain kiinni, jos se estää prosessia kehittymästä eteenpäin.

Kirjan tulokulma on vahvasti teollisessa tuotannossa, mutta historiasta ja asioiden taustoista kiinnostuneelle tämä on varmasti kiinnostava ja hyödyllinen.

Lisää kirjasta

4. Mary & Tom Poppendieckilta

Sitten vielä muutama täsmällisesti Leania ohjelmistokehitystä käsittelevää kirjaa. Ensimmäinen on Lean Software Development: An Agile Toolkit. Toinen on Implementing Lean Software Development: From Concept to Cash.

Toyota Katan tapaan, ei näitäkään kannata ottaa työn alle ensimmäisinä. Molemmat ovat kuitenkin kiinnostavia ja hyödyllisiä teoksia, kun osaamistaan haluaa syventää ja viedä käytäntöön.

Lean Software Development: An Agile Toolkit käsittelee Leanin seitsemää keskeistä periaatetta ja kuinka niitä tulisi soveltaa sovelluskehitykseen. Teksti on esimerkkien rikastamaa, paljon vinkkejä sisältävää ja niissä mennään vahvasti käytäntöön.  Jokainen luku on vedetty myös hyvin yhteen, joten pelkät yhteenvedotkin ahmimalla kirjasta saa jo lähes kaiken olennaisen irti.

Kirja täältä

Implementing Lean Software Development: From Concept to Cash -teoksessa käsitellään myös Leanin 7 perusperiaatetta, mutta käydään lisäksi enemmän Leanin käsitteitä läpi. Täältä löydät termit kuten: value stream, pull, Kanban, Kaizen, A3 ja 5S, PDSA-sykli ja just-in-time. Kirja on kuitenkin kirjoitettu vuonna 2006, joten se on sinällään jo vähän vanha. Sen vahvuus on kuitenkin siinä, että se tutkii Leania erityisesti koodaamisen näkökulmasta. Mitä esimerkiksi 5S tarkoittaisi Java-koodin kannalta?

Kirja täältä 

+1 Seuraavaksi luen tämän

Seuraavana lukulistallani on The Phoenix Project, jonka kirjoittajina ovat Gene Kim, Kevin Behr ja George Spafford. Miksi? Koska sitä on suositeltu minulle monesti.

Mitä sinä luet seuraavaksi? 


Sami Pippurin aiempia tekstejä Leanista:

Lean ruokkii uteliasta, kehittämishaluista luonnetta

Lean IT ei pidä odottamisesta eikä arvosta resurssitehokkuutta


Kolahtiko? Kerro ajatuksesi, olemme sinuun yhteydessä.Avainsanat:
kanban, lean, mittarit, scrum, virtaustehokkuus

Blogi