Ikuisuusprojektit tuppaavat jäämään nurkkaan keskeneräisinä lojumaan. Siksi Leaniin kannattaa suhtautua ennemmin ajattelutapana kuin kehitysprojektina.

Moni ihminen nauttii projektiluontoisesta työstä siksi, että projektit päättyvät joskus. Harva tunne voittaa sitä fiilistä, kun pitkän ja monivaiheisen projektin kannet laitetaan lopulta kiinni. Lean ei sen sijaan ole kehitysprojekti, joka saadaan joskus valmiiksi ja raportoidaan johdolle, että nyt se on tehty. Ikuiseen kehittämiseen saattaa uuvahtaa.

Toisaalta tilanteen stabiloiduttua arki alkaa rullata pääpiirteittäin jatkuvasti samanlaisena. Mittareissa pyritään pysymään viitearvoissa viikko toisensa jälkeen. Koska Lean standardoi työn tekemistä ja vakiinnuttaa työn virran vaiheita, saattaa tulipaloista, kiireestä ja kaikenlaisesta äkillisestä sinkoilusta jännitystä työhönsä saanut työntekijä alkaa miettiä, että onpas tylsää.

Pahinta on suunnitteluvaiheen piteneminen

Eikä siinä vielä kaikki. Siinä missä projektin päättyminen on projektin mukavin vaihe, sen aloittaminen on toiseksi mukavin vaihe. Uuden projektin alkaessa momentum on suuri ja into tarttua työhön suorastaan ylitsepursuava. Mutta mitä tekee Lean? Se pakottaa juuri tässä kohtaa pysähtymään pidemmäksi aikaa, suunnittelemaan enemmän ja pilkkomaan projektia tarkemmin.

Ennen aloitustaan projekti tuntuu sumuiselta ja tekisi mieli vaan tarttua toimeen, koska työ selkiytyy aina tekemisen myötä. Mutta se juuri on usein projektissa myöhemmin ilmenevän kaaoksen juurisyy.

Siksi Leanissa ohjelmistokehityksessä käytetään huomattavasti enemmän aikaa työn selvittämiseen, tehtävöittämiseen ja määrittelemiseen.

Tämä työ palkitsee tekijänsä kyllä myöhemmin runsain mitoin. Mutta ei se siinä hetkessä lohduta, kun tekisi mieli lähteä täysillä tekemään ja asioiden huolellinen purkaminen ja järjestely tuntuu aivan tuskaisen hitaalta näpertelyltä.

Mistä kaivetaan riemu ja energia jatkuvaan kehittämiseen?

Kun meidän tiimissämme lähdettiin omaksumaan Leanin ohjelmistokehityksen periaatteita, aluksi saatiin paljon nopeita voittoja. Työ muuttui selkeämmäksi, järkevämmäksi ja tulokset paranivat merkittävästi vähän joka mittarilla. Mutta entäs sitten, kun kehittämisen vauhti hidastuu ja pienetkin parannukset alkavat vaatia enemmän työtä?

Yhtäältä kehittämisen ilo ei lakkaa, vaikka vaikutusten koko pienenee. Se on niin kuin omakotitalojen kanssa. Kun yhden nurkan remontoi, alkaa katse hakea jo seuraavaa nurkkaa, joka myös kaipaisi vähän uutta tapettia. Jatkuvan kehittämisen ajattelumalli tarttuu tekijöihin ja työtä oppii katsomaan kehityssilmällä ihan automaattisesti.

Toisaalta työmme on itsessään edelleen projektityötä, joten valmistuneiden projektien riemu ei ole kadonnut mihinkään. Ja vaikka epämukavaan organisoitumisvaiheeseen on tullut korkeammat vaatimustasot ja se ottaa enemmän aikaa, arjen sujuvuus ja tekemisen laatu palkitsee tekijät kerta toisensa jälkeen tästä vaivannäöstä.

Kolmannekseen täytyy muistaa kiittää ja juhlia myös niistä pienistä kehityksistä sekä etsiä yhdessä uutta intoa seuraaviin vaiheisiin. Inspiraatiotyö ei lopu siihen, kun tiimi on saatu ottamaan Lean-ajattelumalli omakseen. Vähän väliä on hyvä etsiä motivoivia esimerkkejä ja katsella yhdessä innostuen kohti tulevaa.

Toivottavasti tämä sarja on ollut sinulle inspiroiva esimerkki siitä, mitä Lean ohjelmistokehitys voi tarkoittaa tavallisessa arjessa täällä meillä Suomessa. Ota yhteyttä, jos haluat kuulla tekemisistämme lisää!


 

Sami Pippurin aiemmat Lean-tekstit:

Lean ruokkii uteliasta, kehittämishaluista luonnetta

Lean IT ei pidä odottamisesta eikä arvosta resurssitehokkuutta

Hyvin määritelty ei ole vielä puoliksikaan tehty, mutta huonosti määritelty aiheuttaa kaaoksen

Kanban sytyttää valot ja työ muuttuu näkyväksi

Ohjelmistoprojekti taivutetaan noudattamaan FIFO-logiikkaa

Mittaaminen on helppoa, mittareiden keksiminen vaikeaa

Lean IT haltuun – 4 +1 lukuvinkkiä

Muutokset ovat vähäisiä, mutta ne ovat valtavia

Tiimiä ei saa sitoutumaan Lean-muutokseen komentamalla


Kolahtiko? Kerro ajatuksesi, olemme sinuun yhteydessä.

 

Blogi