Kun Rasmus Roiha (Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja) soitti minulle syksyisenä iltana kesken saunanlämmityksen ja kysyi, haluammeko lähteä auttamaan Ompeluseura-verkostossa koodaamisesta kiinnostuneita naisia alalle, niin vastasin saman tien, että tottakai.

Kertoessani tänä keväänä koulutuksemme sisällöstä monisatapäiselle joukolle naisia Vanhan lavalla olin edelleen yhtä innoissani – tämä voisi olla vihdoin yksi aito mahdollisuus saada lisää naisia alalle.

Jakaessani tätä asiaa eteenpäin olen saanut sekä kannustavia että hämmästyneitä palautteita. Sukupuolen nostamista esille koodaamisen yhteydessä ihmeteltiin, eihän sovelluskehityksellä ole sukupuolen kanssa mitään tekemistä. Tietenkään sillä ei ole, mutta yhä vaan pieni vähemmistö koodaajista on naisia. Koulussa ei ohjata ja kannusteta alalle, josta mielikuvakin saattaa olla jotain ihmeellistä nörttien puuhastelua.

IT-alaa sinänsä pidetään varsin tasa-arvoisena, ja monimuotoisuuden kaikissa muodoissaan huomioonottava yrityskulttuuri on menestymistä haluavalle organisaatiolle välttämättömyys. Ongelma taitaakin olla itse alalle päätyminen ylipäänsä.

Helpotusta työvoimapulaan ja palkkatasa-arvoon

Jos saisimme naiset mukaan sovelluskehityksen maailmaan, se helpottaisi alan työvoimapulaa merkittävästi ja vaikuttaisi myös monella muulla tavalla. Tietotyön jalostusarvo on huomattavasti naisia paljon työllistävien hoiva- ja sosiaalialoja korkeampi, tämä vaikuttaisi selvästi myös palkkatasa-arvoon isossa mittakaavassa. Palvelujen käyttäjistä naisia on tällä hetkellä puolet, mutta suunnittelijoista ja toteuttajista vähemmistö, tällä olisi varmasti vaikutusta myös sisältöihin ja käyttäjäkokemukseen pidemmällä aikavälillä.

Syyllisiä alan houkuttelemattomuuteen on helppo löytää – motiiveja tilanteen korjaamiseen luulisi olevan myös monessa suunnassa. Osaajia alalla ei ole riittävästi ja hyviä veronmaksajia tarvitaan lisää. Kyseessä on siis yrityksien haasteiden lisäksi myös yhteiskunnallinen ongelma. Mimmit koodaa on positiivinen esimerkki yritysten yhteistyöstä lisätä alan houkuttelevuutta. Toivottavasti näitä hyviä aloituksia tulee vielä reilusti lisää.

Maailma tulee olemaan digitaalinen, naiset pitää saada sen rakentamiseen mukaan.

Avainsanat:
koodaus, mimmitkoodaa, naiset, sovelluskehitys, tulevaisuus, tytöt
ambientia

Blogi