Osaaville ohjelmistoalan ammattilaisille tuntuu nykyisin olevan kysyntää. Mihin tahansa katsotkaan, it-alan ammattilaisia huhuillaan töihin.

Tästä johtuen IT-alalla on nykyään työntekijän markkinat, työllistymisen ei pitäisi jäädä ainakaan paikkojen puuttumisesta kiinni. Tähän liittyen monet yritykset, Ambientia mukaanlukien, investoivat henkilöstönsä viihtyvyyteen yhä enemmän. Työntekijöitä arvostetaan ja heidän halutaan viihtyvän työpaikassaan aidosti. Tämä halutaan myös näyttää ulospäin, sillä mikä onkaan parempaa mainosta osaavia ammattilaisia etsiessä, kuin silminnähden tyytyväiset nykyiset työntekijät?

Koodarin työ

Jos puhutaan “koodareista”, niin kuinka sovelluskehittäjä sitten pidetään tyytyväisenä? Kuinka varmistetaan, että yrityksen tuottamat sovellukset sisältävät ns. “onnellisen koodarin koodia”? Tärkeimpänä asiana mitä yritys voi tehdä on se, että se tukee työntekijöitään kaikin mahdollisin tavoin. Kehittäjillä tulee olla sellaiset työkalut, joilla työnteko onnistuu sujuvasti. Työkaluihin tässä luen kaiken henkilökohtaisesta työkoneesta aina versionhallintatyökalujen kautta jatkuvan integraation ja tehtävienhallinnan järjestelmiin.

Työnantajan tulee myös pitää huolta, että työntekijät osaavat ja saavat käyttää näitä järjestelmiä kuten parhaaksi näkevät. Se mikä toimii toisessa projektissa ei välttämättä toimi toisessa. Yhden yhtenäisen projektimallin pakottaminen ylhäältä päin on väärä ratkaisu, koska jokainen projekti on ainutlaatuinen, jokaisella asiakkaalla voi olla hieman erilaisia vaatimuksia miten halutaan toimia. Kehittäjät tarvitsevat vapauden järjestäytyä kuten parhaaksi näkevät.

Nopeasti muuttuvana alana työntekijöiden on hyvä pitää oma osaamisensa ajan tasalla. Jämähtää ei saa. Hyvä yritys tukee työntekijää tässä kannustamalla ja mahdollistamalla. Mittarit, joiden mukaan 100 % työntekijän ajasta tulisi olla laskutettavaa työtä voi olla sovelluskehittäjän innostuksen surma. Päinvastoin, kannustamalla ihmisiä tutkimaan asioita ja jakamaan tietoa saadaan arvokasta tietoa ja osaamista uusiin teknologioihin liittyen, ja mikä tärkeintä, annetaan työntekijälle mahdollisuus laajentaa omaa ydinosaamisaluettaan.

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, esiin tulee työntekijöiden oma innostus sekä mahdollisesti yrityksen sisälle muodostuva kehittäjäyhteisö. Kun edes osa kehittäjistä on innoissaan siitä mitä tekevät ja haluavat jakaa hyviä käytäntöjä muille, innostus leviää helposti muihinkin. Parhaimmillaan ilmiö toimii kuin domino-palikat, kun kehittäjä toisensa perään saa sen ahaa-elämyksen, että “ohjelmointi voi olla oikeasti kivaa”. Ja silloin kun ihminen on aidosti innoissaan siitä mitä hän tekee, työstä tulee jotakin enemmän kuin työ. Siitä tulee intohimo. Ja intohimosta syntyy onnellisen koodarin koodia.

Kiinnostaisiko sinua työ Ambientialla? 

Katso vapaat paikat!

Kysy ambientialaiselta

Mitä sinä haluaisit kysyä Ambientian arjesta? Kerro mieltäsi askarruttava kysymys, vastaamme mahdollisimman pian.

Katso myös:

Ohjelmistokehitys Ambientialla

Blogi