Demokratian järjestelmäpäivitys – case Oikeusrekisterikeskus

Siirry sivun sisältöön
Vaalitietojärjestelmän uusiminen vaatii kovaa osaamista myös kumppaneilta.

Vaalitietojärjestelmä on laaja kokonaisuus, jonka toimintavarmuus on demokratian kannalta välttämätöntä. Oikeusrekisterikeskuksen ja Ambientian yhteistyöllä hyvästä tietojärjestelmästä aiotaan tehdä vielä parempi.

Presidentinvaali, europarlamenttivaalit, eduskuntavaalit, aluevaalit ja kuntavaalit. Keskimäärin vuoden välein Suomessa leimaillaan äänestyslippuja. 

Äänestäjä näkee vaalitietojärjestelmän toiminnassa vain muutaman päivän ajan. Kaikkien on voitava luottaa, että sen kautta kulkeva data pysyy turvassa.

– Järjestelmän kautta kulkee valtava määrä henkilötietoja ja myös hyvin kriittistä tietoa, johon sisältyy paljon tietoturvavaatimuksia ja luotettavuusvaatimuksia. Vaaleihin liittyy paljon säänneltyjä aikatauluja ja prosesseja, miten pitää edetä ja mitä pitää olla mihinkin päivään mennessä tehtynä. Vaalipäivä on vain yksi päivä, mutta vaalien aikaan järjestelmän täytyy toimia moitteettomasti pidempiä aikoja, muistuttaa Ambientian sovellusarkkitehti Henri Leisma.

Vaalitietojärjestelmästä, samoin kuin monista muista yhteiskunnallisesti merkittävistä tietojärjestelmistä, vastaa oikeusministeriön alainen virasto Oikeusrekisterikeskus (ORK).

Oikeusrekisterikeskus on myös vastuussa vaalitietojärjestelmän ajanmukaisuudesta. Kun koko maan kaikkia vaaleja hallinoivaa järjestelmää lähdetään tarkastelemaan ja päivittämään, kyseessä ei ole ”mies ja Mac”-tyylinen projekti.  

Asiantuntemusta linjoille

Oikeusrekisterikeskuksen hankepäällikkö Rami Lehtosen mukaan vaalitietojärjestelmän laajaan kokonaisuuteen kuuluu paljon palasia, kuten erilaisia rekistereitä. Kriteerit uudistamisen asiantuntijakumppaneille olivat vaativat.

– Haussa edellytettiin muun muassa laaja-alaista tuntemusta ja pitkäaikaista kokemusta eri teknologioiden käytöstä. Meillä on talon sisällä osaamista, mutta halusimme ulkopuolisia teknologiakonsultoinnin huippuosaajia työhön mukaan, Lehtonen kuvailee.

– Tämän projektin tekemiseen tarvitaan sitäkin osaamista, että on nähnyt eri aikakausien teknologioita ja laittanut niitä toimimaan yhteen, Ambientian Leisma lisää.

Luotettavuus ja toimintavarmuus keskiössä

Ambientia valittiin parin vuoden puitesopimuksella käymään läpi nykyisen järjestelmän tilaa ja ratkomaan yhdessä ORK:n kanssa, mihin suuntiin ja miten kannattaa edetä.

Työ on ollut ennen kaikkea teknologiakonsultointia: työpajoja, arkkitehtuurisuunnitelmia, tuen antamista alustavalintoihin, sovelluskehityksen menetelmiin ja kilpailuttamisessa tarvittavaan osaamiseen.

– Ambientian sovellusarkkitehdeillä on ollut hyvää näkemystä ja kokemusta. Olemme olleet yhteistyöhön hyvin tyytyväisiä, tulokset ovat olleet hyviä, Oikeusrekisterikeskuksen Lehtonen toteaa.

Projektissa modernisoidaan ja uudelleenkirjoitetaan vaalitietojärjestelmä.

– Nykyjärjestelmässä järjestetään vielä seuraavat neljät vaalit, mutta jo tässä vaiheessa valmistaudutaan järjestelmän elinkaaren pidentämiseen. Toiveena on saada uusi järjestelmä käyttöön vuoden 2027 eduskuntavaaleihin, Lehtonen kertoo.

Tavoitteena on päivittää teknologiaa, parantaa vaalijärjestelmän tietoturvaa entisestään ja muokata käyttöliittymää entistä enemmän käyttäjää ohjaavaksi.

– Suurin osa virkamiehistä käyttää järjestelmää vain muutaman päivän ajan silloin kun vaalit järjestetään. Sen pitää olla mahdollisimman suoraviivainen ja käyttäjää opastava, ja virheiden mahdollisuudet pitää olla minimoitu. Järjestelmä on ollut tähänkin saakka toimintavarma, ja sitä sen tietenkin pitää olla jatkossakin.

Merkityksellistä kehittämistä jatkossakin

Rami Lehtonen jatkaa, että tulevaisuudessa vaalien tiettyjä osa-alueita halutaan myös sähköistää.

– Äänestyslipukkeita ei sähköistetä, mutta prosesseja halutaan muuten tuoda sähköisiksi. Esimerkiksi äänioikeutettujen listaa tarkistetaan tällä hetkellä paperiversiosta vielä monilla äänestyspaikoilla. Jos kaikkiin kuntiin saataisiin sähköinen äänioikeudentarkistus, työn määrä kevenisi, Lehtonen pohtii.

Sovellusarkkitehti Henri Leisman mukaan korkean profiilin työ sopii hyvin Ambientialle. Yhteistyö Oikeusrekisterikeskuksen kanssa on ollut saumatonta.

– Oikeusrekisterikeskuksen kanssa toimittaessa myös työn merkityksellisyys on läsnä: viime kädessä tähdätään siihen, että vaalit saadaan suoritettua turvallisesti ja laskennat tehtyä luotettavasti.

– Demokratian kannalta on keskeistä, että vaaleihin voidaan luottaa, Rami Lehtonen komppaa.

Lue lisää modernisointipalveluistamme! 

Lisää aiheeseen liittyvää