Tekoäly tuo tulosta – kun sitä osaa käyttää

Tekoälyn kelkasta ei kannata pudota, sillä se tuo yrityksellesi merkittävää kilpailuetua. Tämän lausahduksen olet varmaan kuullut ennenkin. On totta, että tekoälyn avulla voi kehittää kasvustrategiaa ja kehittyvien liiketoimintojen vaatimuksia tukevaa tekemistä lähes millä tahansa toimialalla. Kuitenkin, tällä hetkellä useimmat yritykset hyödyntävät vain murto-osan datastaan.

Mutta kuinka sitten hypätä tekoälyn kelkkaan? Ensimmäinen vaihe on tehdä yrityksellesi datastrategia. Se kannattaa aloittaa pian, sillä tekoälyprojektia varten riittävän datan kerryttäminen kestää kuukausia, usein jopa vuosia.

Hyötyä tekoälystä? Näin voimme auttaa!

1

Datastrategia

Kuinka tekoälyn kanssa päästään alkuun? Missä kunnossa yrityksen data on tällä hetkellä?

Ensimmäinen askel minkä tahansa tekoälyä hyödyntävän projektin pariin, tulisi olla datan auditointi. Mitä dataa on jo, mitä dataa halutaan ja mitä ongelmaa ratkaistaan. Tämän jälkeen voidaan tehdä suunnitelma:

 • miten dataa kerätään lisää
 • mistä kanavista kerätään
 • miten dataa käsitellään
 • 2

  Tiedonkeruu

  Organisoitu ja mietitty tiedonkeruu voi säästää suurelta työmäärältä ja ongelmilta, jotka voivat tulla vastaan data-analyysia tehdessä. Siksi sekä tiedonkeruu, että data-analyysi on hyvä tehdä yhdessä asiantuntijan kanssa.

  Huonosti rakennetun datan ongelmia voivat aiheuttaa:

 • huonojen datarakenteiden yhdistely
 • suuri datan siivoustarve
 • huomiotta jätettyjen tietojen täydentäminen
 • 3

  Ennakoiva Analytiikka

  Hyvä analytiikka lähtee oikeista kysymyksistä, joiden perusteella tutkitaan yritykselle hyödyllisiä näkökulmia ja tuloksia.

  Analytiikka voidaan jakaa yhteensä nejään eri tasoon.

 • kuvaileva analytiikka
 • diagnosoiva analytiikka
 • ennustava analytiikka
 • ohjaileva analytiikka
 • 4

  Koneoppiminen

  Koneoppimista hyödyntävät järjetelmät, parantavat suorityskykyä tietyssä tehtävässä sitä mukaa kun kokemusta & dataa kertyy. Koneoppiminen edellyttää siis lähes aina myös tilastollista päättelyä. Koneoppiminen vaatii suurta datamäärää, eikä se siksi ole aina hyödynnettävissä heti.

  Koneoppimista hyödyntäviä teknologioita:

 • hakukoneet (esim. Google)
 • suositusalgoritmit (esim. Spotify)
 • roskasuodattimet (esim. sähköposti)
 • Data Science – datatiede

  Data Science eli datatiede pitää sisällään koneoppimista, tilastotiedettä, algoritmejä, tiedonhallintaa ja sovelluskehitystä. Datatiede liittyy oleellisesti siis tekoälyyn, mutta myös moneen muuhun.

  ”Käytännössä datatiede on suurien aineistojen analysointia tukeva tieteenala ja niinpä esimerkiksi trendikkäät termit, kuten big data tai data mining eli datalouhinta liittyvät siihen oleellisesti. ”

  Tänä päivänä lähes jokaisella yrityksellä on käytössään suuria määriä dataa erilaista dataa. Harva kuitenkaan vielä osaa hyödyntää tätä dataa selkeällä tavoitteella siten, että se tukee liiketoimintastrategiasta löytyviä tavoitteita. Yrityksen olemassa olevien tavoitteiden tulisi myös tekoälyprojektissa ohjata sitä, minkälaista dataa kerätään ja minkälaisin keinoin kerättyä dataa on järkevää käsitellä.

  Tiedätkö jo mitä liiketoiminnan tavoitteitasi haluat datan ja tekoälyn avulla tukea ja edistää?

  Data Science – datasta enemmän irti

  Tekoälyasiantuntijuus Ambientialla

  Tarjoamme räätälöityjä datan hallinnan ja hyödyntämisen ratkaisuja ydinliiketoimintasi edistämiseksi. Rakennamme ratkaisun asiakkaan tarpeen mukaan esimerkiksi datatieteen ja koneoppimisen tekniikkoja hyödyntäen. Kaikkia yrityksesi digitaalisia toimintoja on mahdollista parantaa tekoälyn avulla.

  Miten tekoäly hyödyttää sinun liiketoimintaasi? Pyydä konsultaatio!

  Me tuotamme räätälöityjä tekoälyratkaisuja eri liiketoiminta-alueille.

  Yhdistämme tilastotieteen, matematiikan ja nykyaikaisen koneoppimisen, ja tuotamme selkeän ratkaisun asiakasyrityksen liiketoiminnan parantamiseksi. Voit käyttää myös asiantuntijoitamme esimerkiksi nousevien trendien tunnistamiseen, kuluttajamotiivien syvälliseen ymmärtämiseen, parhaan liiketoimintapotentiaalin löytämiseen sekä asiakasdatan voimakkaaseen hyödyntämiseen.

  Blogissa:

  Älä hilloa dataasi

  20.11.2019

  Monen yrityksen tietokellareiden perukoilla saattaa lojua suoranaisia aarreaittoja hyödyntämätöntä dataa. Hamstrataanko teilläkin asiakastietoja, mittausdataa ja prosessidataa pahan päivän varalle kuin mummolassa konsanaan? Data paranee…

  Lue lisää

  Näin tekoäly (AI) mullistaa arkemme – Osa 1: Terveydenhuolto

  11.09.2019

  On jo pitkään povattu, että tekoäly tulee vaikuttamaan aivan jokaiseen toimialaan. Mutta miten tekoäly muuttaa arkeamme käytännössä? Eri alojen tulevaisuudennäkymiin liittyy uhkia, mutta ennen…

  Lue lisää

  ”AI vie työpaikkasi” – ja neljä muuta myyttiä tekoälystä

  12.08.2019

  Tekoälystä on tullut muotisana, jota viljellään paljon, vaikkei edes tiedettäisi, mistä puhutaan. Siksi tekoälyyn liittyy monenlaista virheellisiä luuloja, spekulointeja ja turhia pelkoja. Tässä siis…

  Lue lisää