IoT kasvaa nopeasti

IoT tarkoittaa tietoverkon kurottumista perinteisten päätelaitteiden ulkopuolelle erilaisiin älykkäisiin koneisiin.

Tällä hetkellä nettiin on kytkettynä tietokoneiden ja puhelimien lisäksi miljardeja muita laitteita. Muutaman vuoden päästä teollisen internetin ennustetaan sisältävän jo kymmeniä miljardeja laitteita.

Useimpien ihmisten arjessa esineiden internet näkyy älykkäinä jääkaappeina, televisioina ja pölynimureina. Tulevaisuudessa älykäs pölynimuri voi vaikkapa ilmoittaa vikatilastaan suoraan korjaajalle, ja jääkaappi tilaa kotiin ruokaa ohjelmointinsa mukaisesti.

Älykkäät laitteet mullistavat jo nyt teollisia prosesseja

Arjen innovaatiot ovat toki kiinnostavia. Silti vielä tärkeämpää on se, miten älykkäät koneet voivat mullistaa liiketoiminnan, uudistaa tuotantoprosessit ja jopa järkyttää raskasta teollisuutta.

Laitteiden datankeruu ja taltiointi kannattaa suunnitella huolella, kuten myös IoT-hankkeen resurssointi ja osaaminen. Hyvällä suunnittelulla ja valmistautumisella vältät mm. hankalasti ylläpidettävät tietorakenteet, kommunikoinnin virheherkkyydet sekä kerätyn tiedon visualisoinnin epätehokkuudet.

Heikki Malkamäki, Project Manager

Sensoreilla varustetut työvälineet kykenevät tuottamaan valtavasti reaaliaikaista dataa. Kaikkia kerättävän tiedon hyötyjä emme osaa vielä täysin edes kuvitella. Tällä hetkellä käytössä on esimerkiksi sensoreilla varustettuja hitsauslaitteita. Laite välittää jatkuvasti tietoa hitsaustapahtumasta pilvipalveluun. Tämän tiedon avulla voidaan vaikkapa virtaviivaistaa tuotantoprosessia ja vähentää virheiden määrää.

Ilman hyvää analytiikkaa data on turhaa

Teollisen internetin arvo perustuu paitsi siihen, miten sensorien avulla pystytään keräämään uutta tietoa, myös siihen, miten tätä tietoa pystytään analytiikan avulla hyödyntämään. Pelkkä raaka data ei sellaisenaan tehosta tuotantoa eikä paranna palveluita.

Teollisen internetin tarjoamien mahdollisuuksien analysoiminen perustuu kolmelle pääasialle:

  1. Ennakkoanalyysin avulla selvitetään, millaista tietoa kannattaa kerätä ja mitä sillä voidaan tehdä.
  2. Kun tietoa aletaan kerätä, sen käsitteleminen kannattaa automatisoida niin pitkälle kuin mahdollista. Parhaassa tapauksessa älylaitteiden tuottama tieto siirtyy välittömästi ja reaaliajassa yrityksen johtoportaan käyttöön.
  3. Varastoitua tietoa kannattaa käyttää myös jälkikäteen. Siitä voidaan esimerkiksi louhia esiin tuotantoprosessissa esiintyviä ongelmia tai yllättäviä tietoja asiakkaiden käyttäytymisestä.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö.

Olemme yhteydessä mahdollisimman pian.

Haluamme, että asiakkaillamme on jatkossakin käytössään yhä parempia palveluja ja heidän asiakkaillaan mieleenpainuvia palvelukokemuksia. Siinä teknologia on vain väline.

Puheenaiheita