Hissikyyti neljänkymmenen metrin syvyyteen tamperelaisen lähiön maan alle on Saija Hälikälle tuttuakin tutumpi. Nainen sitoo tottuneesti luistimet jalkaansa ja liukuu Hervannan jäähallin kentälle.

– Luisteleminen on vapautta puhtaimmillaan: siinä on vain jää ja mää, Saija innostuu.

Pelkkä suorittaminen ei ole urheilussa koskaan Saijaa sytyttänyt. Lajit, joissa lopputulos on jotakin esteettistä ja luovaa, ovat olleet se oma juttu.

– Jäällä nälkä kasvaa syödessä. Onnistuessa tulee niin hyvä fiilis, että haluaa oppia jotain vielä hienompaa. Osaamistaan voi aina parantaa pienilläkin jutuilla.

Nuoruudessaan SM-tasolla taitoluistellut Saija kuitenkin lisää heti perään, että haluaa elää turhia stressaamatta.

– Minulla ei ole mitään suurta suunnitelmaa siitä, mihin elämäni kaavamaisesti menee. Aina kaikki ei mene putkeen, mutta ei se ole mikään katastrofi. Sitten tietää, että ensi kerralla voi tehdä toisin.

Oopperaa ja ohjelmointia

 Itsensä haastaminen on Saijalle tuttua myös työpaikalla. Ambientialla Senior Software Developerina työskentelevä Saija nauraa, ettei ehkä ole kaikista stereotyyppisin koodari.

– Jotkut yllättyvät tittelini kuullessaan. En ole kuitenkaan ikinä kokenut sitä negatiivisena vaan päinvastoin, reaktiot ovat olleet aina myönteisiä.

 Tähän mennessä muun muassa integraatiojärjestelmien ja webkäyttöliittymien kehittämisessä sekä mobiiliprojektissa mukana ollut Saija arvostaa Ambientialla erityisesti jatkuvaa kehittymisen kulttuuria.

– Olen itse päässyt vaikuttamaan siihen, millaisia projekteja teen. Lisäksi meillä tehdään töitä järkevästi: etsitään paras ratkaisu asiakkaan tarpeisiin ja tiedostetaan sekä hyväksytään mahdolliset vastoinkäymiset. Pulmatilanteita ei yritetä peitellä vaan niihin reagoidaan nopeasti, jotta projekti saadaan vietyä tehokkaasti maaliin.

Vapaa-ajalla ambientialaiset rentoutuvat esimerkiksi erilaisten lajikokeilujen parissa.

– Joku vain heittää, että mä en oo koskaan tehnyt tällaista, ja sitten mennään. Oltiin esimerkiksi yksi kerta katsomassa oopperaa, Saija hymyilee.

Vapaus tehdä töitä milloin ja missä tahansa

Saijan mukaan luisteluharrastus on antanut roppakaupalla määrätietoisuutta: hanskojen tiskiin heittämisen sijaan saavutusten eteen tulee nähtyä vaivaa.

– Joukkueurheilutausta opettaa, että yksin ei pärjää. Sama asia näkyy Ambientialla: me ollaan kaikki samassa veneessä ja apua saa aina tarvittaessa. Jaamme myös toisillemme oppimiamme asioita.

Saija kehuu firman vahvaa etätyön kulttuuria, joka mahdollistaa vapauden työ- ja perhe-elämän yhdistämisessä.

– Etätöitä voi tehdä ilman mitään erillistä luvan kysymistä. Joustavan työajan ansiosta pystyy tosi helposti sumplimaan aikataulujaan sellaisina kiirepäivinä, jolloin vaikkapa täytyy hakea lapsi päiväkodista aiemmin tanssitunnille tai itsellä on kampaaja varattuna.

Kotona työskennellessä Saijalla on chat aina auki.

– Minut on yllättänyt se, kuinka helppo on lähettää viestiä työkavereille muihin toimipisteisiin. Meillä on iso virtuaalinen yhteisö, ja tiimi on jatkuvasti läsnä.

Toimistolla Saija tunnetaan etenkin kahvin laadun tarkkailijana.

– Perus Juhla-Mokka saa minulta kyytiä. Haluan, että kahvi on hyvää, ja ostin töihin aeropresspannunkin. Ehkä olen vähän nautiskelija, Saija nauraa ja katoaa jäältä pukukopin uumeniin.

Avainsanat:
ambientialainen, koodari, uratarina

Uratarinoita