Voiko Confluence-pohjaista intranetiä käyttää mobiililaitteilla?

Voiko Confluence-pohjaista intranetiä käyttää mobiililaitteilla?

Confluencea voi käyttää mobiililaitteella ja vieläpä ilman suurempia ponnisteluja. Lopullinen mobiiliversio vaatii kuitenkin taakseen paljon enemmän kuin pelkän marketista ladattavan lisäosan tai pari riviä tyylejä.

Confluencessa on tuki mobiilikäytölle suoraan. Jos tämä vaihtoehto ei miellytä, on valittavana lisäosia, jotka luovat mobiilisivut suoraan Confluenceen tallennetuista tiedoista ja ainakin kaksi eri appia, mistä toinen ottaa yhteyden palveluun suoraan ja toinen puolestaan mutkan kautta.

Kaikki nämä vaihtoehdot kuitenkin asettavat tietyn ennakkomäärityksen, kuinka Confluencea käytetään mobiililaitteissa ja se ei takaa, että – intranetin ollessa kyseessä – Confluence palvelee tarkoitustaan, ellei tarkoitusta ole mietitty. Mobiililaitteissa voimme tehdä ja näyttää asioita monilla eri tavoilla.

Siksi on kysyttävä: Mitä Confluencen perustoimintoja halutaan käyttää? Mitkä ovat ne asiat, mitä ensinäkemällä halutaan nähdä? Miten navigoimme mobiiliversiossa? Kuinka paljon ja mitä sisältöä näytämme?

Mobiiliversio voi olla rakenteeltaan ja sisällöltään identtinen pöytäkoneversion kanssa tai siitä voidaan tehdä rakenteeltaan hyvinkin poikkeava. Tämä puolestaan vaikuttaa siihen, miten mobiiliversio kannattaa teknisesti toteuttaa.

Responsiivinen sivusto, mobiilisivusto vai applikaatio?

Ensimmäinen vaihtoehto on tehdä varsinainen intranetsivusto responsiiviseksi, jolloin se mukautuu automaattisesti pienemmälle näytölle. Tällöin intran sisältö ja rakenne on näyttöpääteversion kanssa identtinen, sisältö vain tyylitellään eri tavalla pienemmälle näytölle.

Toinen vaihtoehto on tehdä mobiilille kokonaan räätälöidyt näkymät, eli erillinen mobiilisivusto. Se rakennetaan desktop-intrasta erillään, jolloin voidaan ottaa paremmin huomioon mobiilikäytön toiveet ja vaatimukset. Oman mobiiliversion rakentaminen vaatii enemmän työtä kuin responsiivinen intranet-sivusto, mutta antaa myös enemmän mahdollisuuksia.

Kolmas vaihtoehto on tehdä intranetistä kokonaan oma applikaationsa. Myös applikaatio voidaan rakentaa täysin sen mukaan, millaista intranetin käyttöä mobiilisti tarvitaan ja applikaatio toimii puhelimessa jouhevammin. Applikaation hyvä puoli on myös se, että sisältöä voi käyttää offline-tilassa ja kirjautuminen pysyy aktiivisena.

Mahdollisuuksia on, mitä sinä haluat?

Teknisten toteutusten suunnittelijana näen, että melkeinpä mikä tahansa alkaa olla mahdollista, mutta ihan kaikki ei aina ole tarkoituksenmukaista. Siksi tärkeintä on aina rajata, mitä tehdään ja miksi tehdään. Sen jälkeen kokonaisuuden tekninen toteutus on helpompi valita annetuista vaihtoehdoista.

Ensimmäinen kysymys on siis se, voiko Confluencea käyttää mobiilisti ja siihen vastaus on, että voi. Heti sen jälkeen toinen kysymys on, millaista työntekoa mobiili-intran tulisi palvella. Tähän kysymykseen saatte varmasti vastauksen, kun lähdette suunnittelemaan intranetiä asiantuntijoidemme kanssa.


Mietinnässä uusi intranet? Tai ehkä jokin muu kysymys? Me vastaamme!

Lisätietoja

Image

Niko Mäkinen

Kirjoittaja parantaa asiakkaidemme palvelujen käyttökokemusta luomalla selkeämpiä ja helppokäyttöisempiä ulkoasuja ja käyttöliittymiä Atlassian- ja Liferay-työkaluilla. Työn ulkopuolinen aika kuluu neljän pienen lapsen ja omakotitalon kanssa puuhastellessa.