Kokemuksia fullstack-harjoittelusta Ambientialla: “Talon koodaustavoille oppii äkkiä”

Siirry sivun sisältöön

Tekemiseen pääsee kiinni rohkeasti kysymällä, sanoo fullstack-koodarin koulutusohjelmaan osallistunut Kasperi Järvi.

Ensin tiivis teoriajakso, sitten suoraan alan yrityksiin ja oppimaan koodariksi osana projektitiimiä: tulevien ohjelmistokehittäjien täsmäkoulutuksessa käytäntöön pääsee kiinni nopeasti. Ambientialla harjoittelunsa tehnyt Kasperi Järvi korostaa, ettei vauhti silti huimannut päätä liikaa:

“Kuumotus karisi hyvin nopeasti harjoittelun alettua. Iso kiitos siitä kuuluu tiimiläisilleni, jotka ovat rentoa väkeä. He ovat olleet isona apuna. Sitä mukaa kun projektista ymmärtää pikkuhiljaa yhä enemmän, myös tekeminen helpottuu.”

Vauhtiin pääsee nopeasti, kun uskaltaa kysyä paljon

Järvi on ollut työssäoppijana julkishallinnon asiakkaan projektitiimissä. Useamman kuukauden jälkeen tunnelmat ovat korkealla: “Itse olen tykännyt harjoittelusta Ambientialla ihan hirveästi. Hauskaa tekemistä ja avuliasta, hyvää porukkaa on osunut ainakin omalle kohdalleni.” 

Tuleville harjoittelijoille hän suosittelee avointa mieltä. Koska ala on suhteellisen abstrakti ja omaa osaamistaan on välillä vaikea mitata, on ihan ymmärrettävää tuntea paineita omasta onnistumisestaan. Siksi sekä yrityksen että koulutusorganisaation tehtävä on muistuttaa tulevaa fullstack-koodaria siitä, että kyseessä on nimenomaan harjoittelu, ja sinne mennään oppimaan. 

“Tekemiseen pääsee kiinni kyselemällä”, Järvi painottaa. 

Koodin kirjoittamisen lisäksi haltuun otettavaa on yrityksen ja projektin käytännöissä, kuten versionhallinnassa tai firman sisäisessä tiedonhaussa. 

 “Ei missään nimessä kannata asettaa itselle liian korkeaa rimaa tai jättää turhan ylpeyden tai pelon takia kysymättä ihan mitä tahansa mieleen tulee.”

“Kun saa vähän osviittaa, pääsee paljon pidemmälle, nopeammin ja tehokkaammin. Jokaisesta tilanteesta kannattaa ottaa koppia, ettei toistele ihan samoja asioita, mutta silloinkin, jos jokin ongelma ei vain aukea tai ei muista, miten homma piti tehdä, täytyy avata rohkeasti suunsa.”

Lue myös: Koulunpenkiltä koodaamaan – Ambientialla tarvitaan myös junior-osaajia

Hyvä väylä juniorien rekrytointiin

“Olemme keränneet koulutusohjelmien mallista parhaimpia oppeja jo jonkin aikaa. Tulemme jatkossakin hyödyntämään näitä kanavia, sillä näemme näissä koulutusohjelmissa selkeää potentiaalia junioritason osaajien työllistämiseen matalan kynnyksen rekrytointina, suorahaun rinnalla”, kertoo Talent Acquisition Partner Henna Sjögren Ambientialta. 

“Yrityksessä on tärkeää luoda mahdollisimman rento ilmapiiri aloitusvaiheeseen”, Järvi puolestaan kommentoi ja jatkaa: “Harjoittelija voi olla kuka vain, eikä hänellä välttämättä ole ennakkoon osaamista IT-alalta. Ilmapiirin luomisessa mielestäni onnistuttiinkin minun kohdallani, ja siitä iso kiitos kuuluu muun muassa sinulle, Henna. Tykkäsin rennon sävyisestä keskustelusta, jota kävimme ennen harjoittelun aloittamista sähköpostitse.”

Järvi vinkkaa, että harjoittelijan kannattaa olla vastaanottavainen uuden oppimiselle ja sille, että omia tekemisiä tullaan joskus korjaamaan.

"Sitä ei kannata ottaa henkilökohtaisena epäonnistumisena vaan kannattaa mieluummin kysyä, missä meni vikaan ja miksi. Niin oppii äkkiä “talon koodaustavoille”. Turhia ei kannata stressata, sillä Ambientialla tuntuu löytyvän avuliasta porukkaa. On hyvä olla reilu itsellensä ja juhlia pieniä voittoja heti alusta asti.”

Ja voiton hetkistä puheenollen: tämän harjoittelun jälkeen molemmat osapuolet voittivat. Kasperi sai itselleen työpaikan ja Ambientia talliinsa vakituisen työntekijän! 

 

Tutustu uramahdollisuuksiin

Lisää aiheeseen liittyvää