Sinttu Lehti ja koodarin työpäivän anatomia

Siirry sivun sisältöön
Ohjelmistokehittäjä Sinttu Lehti avaa salaperäistä koneen naputtelua ja dokumentoi työpäivänsä käänteet.

Oletko kiinnostunut koodaamisesta? Oletko ollut ohjelmistoprojektissa asiakkaana ja nähnyt koodareiden työn hedelmiä? Tai teetkö päivätöitäsi koodin parissa ja mietit, miten homma hoituu Ambientian kaltaisessa IT-talossa?

Olet ehkä puhunut koodaamisesta alan ammattilaisten kanssa, tai asiakkaana nähnyt koodareiden tekemän työn hedelmiä, mutta mietitkö koskaan, mitä ihmettä ne koodarit siellä oikein tekevät? Naputtelevat konetta aamusta iltaan?

Taskeja ja toisten auttamista

Koodarin eli ohjelmistokehittäjän arkeen kuuluu totta kai se koodaaminen eli ohjelmointi: toiminnallisuuksien toteuttaminen projektiin valituilla ohjelmointikielillä. Lisäksi ohjelmistokehitykseen kuuluu paljon, paljon muutakin.

Haluaisin nyt avata mystisyyden verhoa ja kuvata teille työpäiväni:

9.00 Kone auki, sähköpostien tarkistus

9.30 15 minuutin Daily-tapaaminen kehitystiimin kesken

9.45 Sprintin, eli tyypillisesti kahdelle viikolle suunniteltujen tehtävien toteutus. Yhteen sprinttiin mahtuu yleensä viidestä kahdeksaan tehtävää eli taskia, toisin sanoen koodaamista.

10.20 Työkaveri lähettää hauskan meemin, naura

10.30 ”Ehditkö auttaa hieman?” Ad hoc -palaveri

11.00 Lounas

11.30 Suunnittelupalaveri koskien haastavampaa työtehtävää

12.30 Koodaamista

14.00 Kahvitauko

14.15 ”Ehditkö hyppäämään nopeesti yhteen palsuun?” Ad hoc -palaveri

14.30 Työkaveri lähettää hauskan meemin, naura

14.45 Suunnittelupalaveri/asiakaspalaveri/palaveri

15.15 Toisten kehittäjien tekemien katselmointipyyntöjen (Pull Request) tarkistus, kommentointi ja hyväksyntä

15.30 Koodaamista

17.00 Työpäivä päättyy

Mikä on “oikeaa työtä”?

Jokainen päivä on erilainen. Joskus ehtii keskittyä koodaamiseen, joskus päivät täyttyvät palavereilla. Esimerkkipäivässä varsinaista koodaamisaikaa 7,5 tunnista kertyi noin 4 tuntia. 

Kuten huomaat, ohjelmistokehitys on nykyään paljon muutakin kuin koodin näpyttelyä! Mielestäni ajatus siitä, että tuotetut koodirivit tai ulostuupatut julkaisut jotenkin korreloisivat tehokkuuteen tai työn vaativuuteen on äärimmäisen vanhanaikainen. 

Jokainen briiffipalaveri, uuden projektin kick-off tai tehtyjen taskien läpikäynti, jokainen statuspalaveri tai kaverin auttaminen, kuten myös jokainen palautuminen ja tehtävästä toiseen pomppaaminen on “oikeaa työtä”. 

Jos kiinnostuit ohjelmistokehittäjän tehtävistä meillä Ambientialla, voin vakuuttaa, että luvassa on kiinnostavia projekteja ja hyvää seuraa.

Sinttu Lehti on Ambientian Turun-tiimin kuuluva Software Developer, jolla on yli 10 vuoden kokemus web- ja ohjelmistokehittämisestä. Seuraa Sinttua LinkedInissä, jos koodaaminen ja scrum-käytännöt kiinnostavat.

Tutustu Ambientian uramahdollisuuksiin

Lisää aiheeseen liittyvää