Pohjoismaiden ensimmäinen avoimuusrekisteri Suomeen, järjestelmätoimittajaksi on valittu Ambientia 

Siirry sivun sisältöön
Ambientia valittiin toimittamaan avoimuusrekisterin sähköinen järjestelmä.

Avoimuusrekisterin tarkoitus on tehdä eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvasta vaikutustoiminnasta eli lobbauksesta entistä läpinäkyvämpää. Liiketoiminnan muotoilun ja teknologian asiantuntijayritys Ambientia valittiin toimittamaan rekisterin sähköinen järjestelmä Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) järjestämässä kilpailutuksessa. 

Eduskunta hyväksyi lain avoimuusrekisteristä tämän vuoden maaliskuussa ja rekisteri tullaan ottamaan käyttöön heti vuoden 2024 alussa, ensimmäisenä Pohjoismaissa. Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) tulee toimimaan rekisterinpitäjänä ja valvoo sitä koskevaa ilmoitusvelvollisuutta. 

Liiketoiminnan muotoilun ja teknologian asiantuntijayritys Ambientia on valittu kilpailutuksen kautta avoimuusrekisterin sähköisen järjestelmän toimittajaksi. Rekisterin tavoitteena on parantaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä sekä vahvistaa kansalaisten luottamusta demokratiaan.

”Avoimuusrekisteri on julkinen palvelu, jossa tietoturvalla ja teknisellä toteutuksella on merkittävä rooli. Kovat tekniset vaatimukset eivät saa kuitenkaan kaapata happea käytettävyydeltä ja saavutettavuudelta, jotka tekevät siitä erinomaisen demokratiapalvelun”, kertoo Ambientian julkisen sektorin liiketoimintayksikön johtaja Sami Pippuri. 

Avoimuusrekisteri on järjestelmäkokonaisuus, joka koostuu julkisesta verkkopalvelusta, sinne tallennetuista tiedoista sekä asiointipalvelusta. Avoimuusrekisteri tekee vaikutustoimintaa läpinäkyvämmäksi ja täten tukee demokratiaa sekä sen toimivuutta. 

“Avoimuusrekisterillä tulee olemaan käyttäjiä aina lobbareista tavallisiin kansalaisiin asti. Tavoitteemme on, että tuleva järjestelmä palvelisi kaikkia sen käyttäjiä tasapuolisesti ja tämän takia olemme painottaneet sen toimittajalle palvelumuotoilullista otetta. Palvelumuotoilun lisäksi Ambientia pystyi sitoutumaan kunnianhimoiseen aikatauluun sekä ymmärsi jo tarjousvaiheessa hyvin järjestelmän vaatimat tekniset ominaisuudet”, kertoo VTV:n valvontapäällikkö Jonna Carlson. 

Ambientia on erikoistunut tietojärjestelmäratkaisuihin, joiden avulla organisaatiot pärjäävät muuttuvassa maailmassa. Kehitystyö vaatii ihmisymmärrystä ja älykästä teknologiaa, jotta sähköiset palvelut, järjestelmät ja sovellukset todella palvelevat niiden käyttäjiä. 

”Me olemme yrityksenä erikoistuneet merkittävien ja jatkuvaa kehittämistä vaativien palveluiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Avoimuusrekisteri on yhteiskunnallisesti merkittävä palvelu, joka tuo demokratiaan rakentavaa läpinäkyvyyttä ja luottamusta”, Pippuri toteaa. 

Avoimuusrekisterin hankintaan sisältyy järjestelmän suunnittelun ja toteutuksen lisäksi myös järjestelmäkokonaisuuden tuki-, ylläpito-, operointi- ja jatkokehityspalvelut sekä̈ ratkaisun tarvitsemat alusta- ja palvelinympäristöt sekä järjestelmäkokonaisuuteen mahdollisesti tarvittavat ohjelmistolisenssit ja pilvipalvelut. 

Lisätietoja: 

Ambientian viestintä, viestinta@ambientia.fi 

Katja Keinänen, Marketing Lead, katja.keinanen@ambientia.fi, puh. 044 776 5476  

Ambientia, The Future Creation Company, on liiketoiminnan muotoilun ja teknologian asiantuntijayritys. Yhdistämällä ihmisymmärryksen, liiketoiminnan ja teknologian luomme asiakkaalle pysyvät ja konkreettiset edellytykset menestyä tulevaisuudessa. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 27 miljoonaa euroa ja palveluksessamme on noin 200 työntekijää. Meillä on toimistot Helsingissä, Tampereella, Hämeenlinnassa, Turussa, Joensuussa ja Kuopiossa. Ambientia on perustettu vuonna 1996.  Olemme Teknologiateollisuuden jäsen. 

Lisää aiheeseen liittyvää