Pitkä ura Ambientialla on mahdollistanut sekä oman että firman kehityksen seuraamisen

Jussi Kukkonen haistelee jatkuvasti alan uusia tuulia ja ratkaisee asiakkaiden pulmia oppimaansa hyödyntäen. Lue Jussin tarina.

­– Heti työhaastattelussa tuntui siltä, että olen tullut oikeaan paikkaan.

Näin muistelee Ambientia-uransa alkutaivalta Jussi Kukkonen, joka tiesi jo alakoulussa haluavansa isona työskennellä tietokoneiden parissa. Ennen Ambientiaa Jussi ehti toimia myös yrittäjänä, mutta yrittämiseen liittyvien oheistöiden sijaan hän halusi lopulta keskittyä pelkkään ydintekemiseen.

Mielenkiintoiset projektit ja monipuoliset työtehtävät ovatkin saaneet Jussin pysymään ensimmäisessä työpaikassaan pitkään, jo yli kymmenen vuotta. Vuodet Ambientialla ovat vierineet nopeasti, ja vuosien varrella myös työnkuva on muuttunut, vaikka toki nykyisin sovellusarkkitehtinä työskentelevä Jussi pääsee vielä aika ajoin koodaamaankin.

– Työpäiväni sisältö riippuu aika pitkälti siitä, mitä milloinkin on työn alla. Ei todellakaan pääse kyllästymään, Jussi toteaa ja kertoo päiviensä koostuvan pitkälti asiakkaiden akuuttien asioiden hoitamisesta, erilaisista kehittämistöistä sekä oman tiimin toiminnan tukemisesta.

Oppimaansa pääsee hyödyntämään konkreettisesti

Jussille asiakkaiden kanssa työskentely on luontevaa ja hän on iloinen siitä, että Ambientialla tiimit ovat asiakaslähtöisiä.

– Kaikki tiimistämme ovat suoraan yhteydessä asiakkaaseen, mikä on todella hyvä asia, hän sanoo.

Vahvalla kehittämisotteella työskentelevä Jussi nauttii, kun saa ratkaistua asiakkaan ongelmia uusimpia teknologioita ja menetelmiä hyödyntäen. Kun maailman menoa tulee seurattua päivittäin, tarttuu mukaan väkisinkin ideoita, joilla asiakkaan pulmat voidaan selättää uusin keinoin.

– Tarkoitus ei missään nimessä ole myydä ohjelmistoa pelkän ohjelmiston ilosta, sen täytyy oikeasti auttaa asiakasta, Jussi kiteyttää.

Sovellusarkkitehti Jussi Kukkonen viihtyy luonnossa

Moneen asiakkaaseen onkin syntynyt luottamuksellinen suhde, mikä konkretisoitui muun muassa keväällä 2018 järjestetyssä asiakastapahtumassa. Kutsuvieraista kaikki saapuivat paikalle, osa pitkänkin matkan takaa, kuulemaan alan uusimmista teknologioista ja menetelmistä.

– Ei ole mikään helppo juttu lähteä Etelä-Suomesta asti Joensuuhun, joten oli todella hienoa, että he saapuivat paikalle. Joidenkin kanssa olemme jo päässeet viemään käytäntöön niitä asioita, joita tapahtumassa esiteltiin, Jussi kertoo.

Ei tarvitse olla johtaja päästäkseen vaikuttamaan

Työn vastapainoksi Jussi liikkuu luonnossa. Henkisesti ja fyysisesti täysin erilainen ympäristö mahdollistaa etäisyyden ottamisen ja tilanteen nollaamisen. Samalla työhön liittyvät ajatukset saavat tilaa kehittyä.

– Yleensä hahmotan kokonaisuudet selkeämmin, kun unohdan ne hetkeksi – etäältä voi havaita asioiden suuret linjat.

Paitsi omaa osaamistaan, Ambientialla kuka tahansa voikin kehittää myös yrityksen toimintaa. Kuten ambientialaisten t-paidoissakin lukee: ”be the change you want to see”. Jos työntekijä bongaa jonkun kehittämiskohteen tai haluaa muuttaa jotakin, niin muutosta saa ja jopa suositellaan viemään oma-aloitteisesti eteenpäin.

– Yksi Ambientian vahvuuksista on se, että täällä ei tarvitse olla johtaja vaikuttaakseen isoon kuvaan. Onkin ollut hienoa nähdä, miten olen voinut kehittää omaa osaamistani pitkäjänteisesti. Samalla olen nähnyt monta eri kehitysaskelta, joita olemme Ambientiana vuosien varrella ottaneet. Ei ole missään vaiheessa tullut ahdistava olo siitä, että en pääsisi eteenpäin, Jussi summaa.

Lisää aiheeseen liittyvää