WordPress-osaaja Joni: “Projekteissa oppii jatkuvasti uutta”

Siirry sivun sisältöön
Vaativat sivustohankkeet pitävät työpäivät mielekkäinä.

WordPressin suosio on kasvanut jatkuvasti, ja sen päällä pyörii jo 43 % kaikista internetin verkkosivuista. Senior Software Developer Joni Liikanen on yksi monipuolisten sivustokokonaisuuksien toteuttajista. Lue Jonin ajatuksia siitä, miksi juuri WordPress kiehtoo vuosi vuoden jälkeen!

WordPress on jatkuvasti kehittyvä järjestelmä, jonka kanssa kokemattomammankin kehittäjän on helppo päästä alkuun. Toisaalta vaativat integraatio- ja migraatioprojektit tarjoavat haastetta vielä vuosienkin jälkeen.

Miten itse päädyin WordPress-asiantuntijaksi? Rullataan ajassa hieman taaksepäin.

Verkkosivustoja vuosituhannen alusta asti

Olin jo nuorempana kiinnostunut tietotekniikasta. Ensimmäiset omat kotisivuni taisin tehdä Mikrobitin ohjeilla vuosituhannen vaihteessa. Ohjelmistotekniikan insinööriksi valmistuin keväällä 2012.

Päädyin tämän jälkeen tekemään pariksi vuodeksi WordPress-sivustoja toiminimellä, kunnes eräs asiakkaistani sai houkuteltua minut mukaan kasvavaan IT-firmaan. Tein siellä muutaman vuoden ajan WordPressiä, Drupalia ja Angularia. WordPress kiinnosti näistä edelleen eniten, joten vaihdoin tämän jälkeen markkinointitoimistoon tekemään kokoaikaisesti WordPress-sivustoja hieman isommassa tiimissä.

Ambientialle siirryin helmikuussa 2022 ja työskentelen tällä hetkellä Senior Software Developerina.

Olen tehnyt WordPressillä paljon erikokoisia projekteja aina kuukauden mittaisesta yli vuoden kestäviin asti. Sitä kautta on tullut työskenneltyä laajasti eri aloille, mm. rakennusalalle, kaupungeille, hoitoalalle, museoille, festivaaleille, koulutuskeskuksille sekä useammalle verkkokauppayritykselle.

Lue myös: Sovellusarkkitehti Ismo: “Olen saanut valita omaan kehittymiseeni sopivia projekteja”

Miksi juuri WordPress?

Alunperin innostuin WordPressistä sen matalan oppimiskynnyksen kautta ja siksi, että sivustoja pystyy kehittämään ilman kalliita lisenssi- tai kuukausimaksuja. Perustekemiseen riittää osaaminen PHP-, JavaScript-, MySQL-, HTML- ja CSS -tekniikoista sekä ymmärrys WordPressin toimintalogiikasta.

Myöhemmin olen saanut huomata, että järjestelmä taipuu moneen eri käyttötarkoitukseen. Sen takana on laaja kehittäjäyhteisö, mikä helpottaa ongelmanratkaisua. Järjestelmän etu on myös laaja kirjasto lisäosia, joten kaikkia toimintoja ei tarvitse aina koodata alusta alkaen itse.

Sivuston ylläpitäjälle on taas tarjolla helppokäyttöiset työkalut sisältöjen päivittämiseen. Uuden lohkoeditorin myötä WordPress on mennyt paljon Reactin suuntaan. Omakin React-osaamiseni on Ambientian aikana syventynyt.

Lue myös: Ambientia auttaa Helsingin kaupunkia WordPress-kehittämisessä

Aikaa itseopiskeluun

Vaikka projekteja ei voikaan valita täysin vapaasti, kehittäjien toiveet otetaan huomioon tiimejä kasattaessa. Ambientialla olen päässyt vaikuttamaan WordPress-kehityksen toimintatapoihin ja tuntuu, että jokaisessa projektissa oppii jatkuvasti jotain uutta. Työ pysyy näin mielekkäänä.

Meidän projekteissamme on käytännössä aina mukana integraatioita, joissa sivuston tietoja luetaan ulospäin toiseen järjestelmään tai sivustolle tuodaan tietoja toisesta lähteestä rajapinnan yli, sekä migraatioita, joissa sivustolle siirretään projektin alussa tiedot vanhasta järjestelmästä. 

Näiden toimintojen suunnittelussa ja toteutuksessa on oleellista ymmärtää WordPressin tietomalli, suorituskykyyn ja tietoturvaan liittyvät asiat ja palvelimella suoritettavat WP-CLI -komennot. Ambientian toteutuksissa tehdään myös asiakkaan tarpeeseen räätälöityjä lohkokomponentteja, joiden tekemisessä on hyvä ymmärtää Reactista vähintään perusteet.

Meillä jokaiselle kehittäjälle on varattu aikaa itseopiskeluun. Itse olen hyödyntänyt mahdollisuutta nimenomaan React-osaamisen kehittämiseen.

Mikä Ambientiasta tekee hyvän työpaikan?

Nyt reilun vuoden jälkeen voin suositella Ambientiaa työpaikkana monestakin syystä:

  • Asiantuntevuus. Talon sisältä löytyy osaamista monelta eri osa-alueelta ja aina pystyy kysymään sparrausapua tai vastaavasti itse auttamaan muita.
  • Joustavuus. Esimerkiksi muutokset omassa arjessa on ollut helppo sopia ja työtä on vapaus tehdä mistä haluaa.
  • Työsuhde-edut. Varsinkin palkan päälle tuleva lounasetu on ollut mukava lisä.
  • Oma kehittyminen. Uusia tekniikoita on mahdollista opiskella itsenäisesti tai osallistua koulutuksiin ja suorittaa erilaisia sertifikaatteja.

Itse olen toistaiseksi ollut hyvin tyytyväinen nykyiseen toimenkuvaani. Mutta jos on vaihtelunhaluinen, mahdollisuuksista ei tule pulaa. Esihenkilöt tuovat säännöllisesti esiin, että erikoistumisaluetta on mahdollista vaihtaa oman mielenkiinnon mukaan.

Mistä roolista oma Ambientia-matkasi voisi alkaa? Katso avoimet työpaikat

Lisää aiheeseen liittyvää