Atlassian Cloud -migraatio odottaa oven takana: innostutko enemmän kepistä vai porkkanasta?

Siirry sivun sisältöön

Atlassian Server -tuotteiden viimeisetkin lisenssit umpeutuvat helmikuussa 2024. Oikea hetki cloud-migraatiolle on juuri nyt.

Pilveen siirtyminen on ollut jo pitkään päivän sana, ja myös Atlassian ilmoitti marraskuussa, että eri Atlassian Server -tuotteiden viimeisetkin lisenssit umpeutuvat helmikuussa 2024.

Usein tällaiset uutiset kuitataan “Mutta siihenhän on vielä monta vuotta aikaa!” -kommentilla ja migraatiohommiin ryhdytään vasta pakon edessä. Kannattaisiko kuitenkin miettiä siirtymistä Atlassian Cloudiin jo etupeltoon?

Tässä pari keppiä ja muutama porkkana, jos asia pohdituttaa.

Aloitetaan kepeistä:

Aikataulu

Helmikuu 2024 tulee nopeammin kuin luulitkaan, ja jo sitä ennen tapahtuu muutoksia. Atlassianin server-palveluita aletaan pikkuhiljaa karsia, uusia lisäosia ei ole saatavilla, ja nykyisten kehittäminen on päättynyt. Helmikuun 2022 jälkeen ei käyttäjämääriäkään enää voi muuttaa.

Raha

Olennaisena osana pilveen siirtymistä kuuluu myös kunnollisen premigraatioanalyysin tekeminen: mitä ympäristössä on tällä hetkellä? Löytyykö cloud-ympäristössä vastaavia lisäosia tai toimintoja? Onko esimerkiksi integraatioiden kanssa odotettavissa jotain ongelmia, entä voiko ne kiertää?

Tähän menee aikaa ja rahaa, jotka pitää budjetoida viimeistään vuodelle 2023.

Onneksi pilveen siirtymistä puoltaa myös iso pussillinen porkkanoita:

Käytettävyys (ja raha)

Atlassian on viime vuodet panostanut isosti pilvipalveluidensa tuottamiseen ja kehittämiseen. Pilvipalveluun siirryttäessä versiopäivityksiä ei tarvitse suunnitella, koska käytössä on aina viimeisin versio tuotteesta. Myöskään käyttökatkoksia ei tule – palvelu ei ole päivitysten aikana ulottumattomissa.

Myös mobiilisaatavuus paranee ja konesalikustannukset luonnollisesti poistuvat kokonaan.

Skaalautuvuus (ja raha)

Atlassian Cloud on helposti skaalattavissa käyttäjämäärien osalta esim. muutostilanteissa. Lisäksi se soveltuu erinomaisesti sekä PK-yrityksille että suurille organisaatioille.

Server-lisensseissä käyttäjäportaat ovat usein melkoisia loikkia ja kustannukset voivat nousta huomattavasti pienilläkin muutoksilla – jos käytössä on 100 hengen lisenssi niin 101. käyttäjä voi tarkoittaa siirtymistä 250 hengen lisenssiin, 501. käyttäjä taas pompsauttaa lisenssitarpeen jo 2000 henkeen. Cloudin käyttäjäportaat ovat paljon joustavammat.

On syytä huomioida myös se, että server-lisenssien päivittäminen kesken maksetun kauden on kankeaa ja kustannusmielessä kuormittavaa. Cloudissa se on huomattavasti helpompaa, joustavampaa ja kustannustehokkaampaa.

Lisäosien saatavuus

Koska nykyisten lisäosien kehittäminen ja päivittäminen Atlassian Server -tuotteille on päättynyt, moni toiminto tai palvelu jää server-lisenssiasiakkaiden ulottumattomiin.

Liiketoimintaomaisuuden hallintaan liittyy myös Jira Service Management -lisäosa Insight – Asset Management, jota server-asiakkaat eivät ole aiemmin päässeet hyödyntämään, koska uusia Atlassianin server-lisenssejä ei enää myydä. Atlassian Cloud JSM Premium- ja Enterprise-lisensseihin kyseinen lisäosa taas sisältyy, joten se on mahdollista ottaa käyttöön helposti.

Katalogiin kuuluu myös laaja valikoima muita lisäosia, jotka saa käyttöön pilveen siirtymällä.

Data ja tietoturva

Asiakasdatan sijainti on puhuttanut GDPR:n myötä vielä enemmän kuin aiemmin, ja pilvipalveluissa monia mietityttää tietoturva.

Atlassian Cloud -ympäristössä voidaan määritellä, että asiakasdatan tulee sijaita EU-alueella, jolloin GDPR-vaatimukset täyttyvät monissa paikoissa.

Teemme myös paljon yhteistyötä eri lisäosia tarjoavien palveluntarjoajien kanssa, joten meillä on viimeisin tieto myös siitä, mikä heidän tilanteensa on datan sijainnin kanssa. Atlassianin pilvipalveluissa on tietenkin myös tietoturvaa lisääviä kohtia kuten SSO, kaksoistunnistautuminen, käyttäjien hallinta, AD-tunnukset ja niin edespäin.

Datan sijainnin lisäksi voidaan puhua myös datan laadusta ja käsiteltävyydestä. Atlassian on satsannut paljon koneoppimiseen ja data-analytiikkaan, ja palveluissa on saatavana paljon erilaisia valmiita dashboardeja ja raportteja. Näin esimerkiksi projektikohtainen data tai SLA-data on helppo saada ulos ymmärrettävässä, hyödynnettävässä ja sovellettavassa muodossa.

Näiden kaikkien lisäksi tarjoamme nopeille valmistautujille vielä yhden porkkanan: ilmaisen testin! 🥕

Migraatiota suunnittelevien yritysten on nyt mahdollista ottaa ilmaiseksi käyttöön trial-versio Atlassian Cloudista. Trial on voimassa niin kauan kuin nykyiset server-lisenssitkin, kunhan käyttäjätaso säilyy samana ja se on lähtökohtaisesti pienempi kuin 5000 käyttäjää.

(Huom! Ei hätää, myös enterprise-tasolle voidaan saada Atlassian Cloud rinnakkaiskäyttöön, esimerkiksi niin, että server-lisensseistä ei tarvitse maksaa samalla.)

Jos siis nykyinen lisenssinne on voimassa vaikkapa ensi elokuuhun asti, voimme aloittaa premigraatioanalyysin tekemisen jo nyt.

Kun ympäristönne todetaan Cloud-yhteensopivaksi, pääsevät käyttäjät hyvissä ajoin käytännössä testaamaan Cloudin toiminnallisuuksia ja meillä on aikaa keskittyä huolelliseen migraatioon. Säästämme näin sekä aikaa että rahaa, ja voimme keskittyä yhdessä siihen, miten teidän liiketoimintanne parhaiten hyötyy Atlassianin eri palveluista.

Miten siis edetä, kun migraatioasiat alkoivat kiinnostaa? Varaa alkuun asiantuntijamme Marjutin kanssa 15 minuutin sparraussessio, jossa voitte sopia, miten migraation kanssa kannattaa jatkaa.

Varaa sparraussessio tästä!

Lisätietoja

MarjutNordlund

Marjut Nordlund
License Sales & Partnership Manager
marjut.nordlund@ambientia.fi
+358 40 700 8275

Marjut hallinnoi Ambientialla Atlassian lisenssimyyntiä ja auttaa yrityksiä kehittämään, hankkimaan ja ylläpitämään Atlassian-ympäristöjään.

Lisää aiheeseen liittyvää

Blogi

Ahdistaako Atlassianin lisenssiviidakossa?

Atlassian lisenssit – niitä riittää! Me autamme valitsemaan parhaimmat juuri sinun organisaatiollesi. Lue lisää Atlassian lisenssiviidakosta!

Lue lisää

17.12.2019