Kun projektit ja vastuut vaihtelevat, puitteet ovat hyvät itsensä haastamiseen, ajattelee Ismo Kilpeläinen. Tutustu Ismon Ambientia-matkaan.
Työporukka, monipuoliset projektit ja etenemismahdollisuudet tekevät Ambientiasta hyvän työpaikan. Itse siirryin tänä vuonna senior-kehittäjästä sovellusarkkitehdiksi, eli jatkossa teen projekteissa entistä enemmän korkean tason suunnittelua.
Kun nimike vaihtui, alleviivasin omaa toivettani siitä, että saan jatkaa myös koodin parissa. Jokaisen arkkitehdinkin kannattaa ylläpitää taitojaan ja olla mukana toteuttamassa suunnittelemiaan ratkaisuja.
Kaikki alkoi 086-tietokoneesta
Innostus tietokoneisiin ja teknologiaan syttyi jo 3-4 vuoden iässä, kun tutkin veljeni kanssa silloista huipputeknologiaa eli perheemme 086–tietokoneen saloja.
Ensikosketuksen ohjelmointiin sain 2000-luvun alkupuolella, kun opiskelin Teknillisessä Korkeakoulussa. Perusopintoihin sisältyi Java- ja C-kursseja, vaikka sovelluskehitykseen en perehtynytkään enempää. Varsinainen IT-urani lähti käyntiin 2016, kun aloitin IT-tradenomin opinnot HAMKissa.
Opinnot sujuivat nopeasti, kun kokemusta oli jo jonkin verran ja motivaatio korkealla. Aloitin Ambientialla ensin harjoittelijana, sitten opinnäytetyöntekijänä ja lopulta ohjelmistokehittäjänä.
Oppiminen ei päättynyt koulusta valmistumiseen
Teknologiat ovat vaihtuneet paljon, vaikka olen ollut alalla vasta reilut viisi vuotta. Uusien kielien ja kehysten opiskelu onkin ollut lähes jatkuvaa. Samalla on muodostunut varsin hyvä kuva siitä, millaisia vahvuuksia ja heikkouksia eri teknologiavalinnoissa on.
Pilvimaailmaan siirtyminen taas on tuonut erilaisten pilvimigraatio- ja modernisointiprojektien kautta kokemusta myös DevOps-puolen tehtävistä ja sovellusten ajoympäristöjen infrastruktuurin suunnittelusta.
Ambientialla on hyvät puitteet haastaa itseään, sillä projektit ja vastuut vaihtelevat. Olen työskennellyt monipuolisesti mm. erilaisten tietopalveluiden, verkkokauppojen ja julkisten palveluportaalien parissa. Mieleen jäi esimerkiksi Rakennustiedon verkkokauppahanke, jossa integroimme jatkuvat tilaukset mahdollistavan maksunvälityspalvelun olemassa oleviin ratkaisuihin serverless-teknologioita hyödyntäen.
Pääsen vaikuttamaan paljon työni sisältöön. Olen saanut valita omaan osaamiseeni ja kehittymiseeni sopivia projekteja. Työlle tuo jatkuvuutta, kun tutuissa asiakkuuksissa saa jatkaa pitkään, oli kyse sitten uusista projekteista tai ylläpitotehtävistä.
Lue myös: Business Process Manager Anna: “Olen oppinut valtavan paljon eri rooleissa”
Kysymysten esittäminen kannattaa aina
Jatkuva, laadukas ja tehokas kommunikaatio on todella tärkeää niin asiakkaiden kanssa kuin sisäisesti projektitiimien kesken. Kysymysten esittäminen ei ole koskaan merkki tyhmyydestä. Se on tapa varmistaa, että eri sidosryhmät ymmärtävät toisiaan. Silloin teemme ratkaisuja, jotka vastaavat asiakkaan tarpeita.
Jos olet juuri aloittamassa koodarin uraasi, niin kuin itse olin joitakin vuosia sitten, antaisin nyt nämä neuvot:
- Opeteltavien asioiden priorisointi on tärkeää, samoin työkavereiden osaamisen tunnistaminen. Kenelläkään ei riitä aikaa opiskella aivan kaikkien softakehityksessä vastaan tulevien asioiden asiantuntijaksi.
- Kommunikaatiotaidot ovat taitoja siinä missä koodaaminenkin. Niitä kannattaa kehittää aktiivisesti.
- Teknisellä puolella suosittelen keskittymään maksimissaan pariin uuteen opittavaan asiaan kerrallaan. Siten osaaminen laajenee pikkuhiljaa.
Jos kiinnostuit Ambientiasta työpaikkana, käy vilkaisemassa rekrysivujamme!
Tilaa urakirje
Haluatko oppia lisää Ambientian kulttuurista ja tiedon avoimista työpaikoista sähköpostiisi?
Lisää aiheeseen liittyvää

Uratarinat
Kokemuksia fullstack-harjoittelusta Ambientialla: “Talon koodaustavoille oppii äkkiä”
Harjoittelujakso Ambientialla vei Kasperi Järven junioridevaajan saappaisiin. Kysyimme, miten uusi ura on lähtenyt käyntiin – ja Kasperi vastasi.
Lue lisää
16.8.2022

Uratarinat
Koulunpenkiltä koodaamaan – Ambientialla tarvitaan myös junior-osaajia
Kokenutkin osaaja on joskus ollut juniori, ja siksi myös junnuihin kannattaa panostaa - vain näin heistä voi kehittyä tulevaisuuden konkareita.
Lue lisää
24.1.2022