Jos katsoisit tavallista työviikkoani IT-projektien parissa, et ehkä arvaisi taustaani. Hankin ensimmäisen läppärini vasta silloin, kun aloin opiskella tietojenkäsittelyn tradenomiksi. Minulla ei ollut mitään kokemusta tietotekniikasta, eli olen oppinut kaiken joko koulun penkillä tai Ambientialla. Tänne tulin jo ammattikorkeakoululaisena harjoittelijaksi, ja täällä olen valmistumiseni jälkeen viihtynyt pian 15 vuotta.
Työyhteisö kannustaa uusiin rooleihin
Juuri nyt työskentelen Business Process Managerina, eli vastaan Ambientian sisäisistä kehitysprosesseista. Vedän useita hankkeita, jotka tähtäävät siihen, että ambientialaisilla olisi mahdollisimman hyvät puitteet asiakasprojektien toteuttamiseen. Vedän myös projektipäälliköiden “heimoa”, jossa on tarkoitus kehittää projektinhallintaan liittyvää osaamista ja yhtenäistää hyviä toimintatapoja.
Teen paljon yhteistyötä kehittäjien, järjestelmäasiantuntijoiden ja alusta-arkkitehtien kanssa. Työskentely teknisten asiantuntijoiden kanssa on helppoa, antoisaa ja mielenkiintoista, ja ensimmäinen työtehtäväni käyttöliittymäkehittäjänä antoi siihen hyvät eväät.
Ensimmäisen ja nykyisen tittelin väliin mahtuu monia eri hattuja ja tehtäviä.
Olen vetänyt pitkään asiakasprojekteja ja toiminut tulkkina asiakkaiden ja ohjelmoijien välillä. Esihenkilötaitoja otin haltuun seitsemän oman tiimiläisen kanssa samalla, kun suoritin töiden ohessa johtamisen erikoisammattitutkintoa. Viimeisimpänä tein loikan prosessikehittämisen pariin.
Olen oppinut valtavan paljon urani aikana eri rooleissa. Taustalla on ollut tietysti oma tahto ja motivaatio siirtyä haasteesta toiseen. Tärkeinä mahdollistajina ovat kuitenkin olleet ihanat ja kannustavat esihenkilöt. He ovat tukeneet kehittymisessä ja puskeneet oppimaan lisää. Samaan aikaan ympärillä on ollut tiimin tuki.
Lue myös: Onsite-kehittäjänä asiakkaalla: konsulttina työskentelyn plussat ja miinukset
Lisäkoulutuksia työn ohessa
Kuten kerroin, aloitin työt täällä jo opintojen ohella. Tradenomitutkinnon loppusuoralla Ambientia tsemppasi kohti valmistumista joustavilla työaikajärjestelyillä ja erityisellä bonuksella.
Jatkuvaan kouluttautumiseen kannustetaan: meillä on joka toinen viikko “Freaky Friday”, jolloin jokaiselle on varattu aikaa uuden oppimiseen. Sertifikaatteja ja pätevyyskoulutuksia olen viime vuosina suorittanut liittyen erityisesti agile-työskentelyyn (SAFe, Scrum, Kanban), johtamiseen sekä projektipäällikön tehtäviin.
Mukana yhteiskunnallisesti merkittävissä projekteissa
Uuden oppiminen on IT-alan suola. Työpäivät eivät ole ikinä samanlaisia keskenään. Kulman takana odottaa aina jotakin uutta haltuun otettavaa. Se pitää työn kiinnostavana, ja siksi olen myös viihtynyt Ambientialla.
Lähes 15 vuotta voi kuulostaa pitkältä ajalta IT-alalla, jossa asiantuntijat vaihtavat työnantajaa tiheästi. Täällä ei ole kuitenkaan päässyt tylsistymään, sillä ympärillä tapahtuu jatkuvasti.
Pidän siitä, miten IT-alalla pääsee jättämään kädenjälkensä laajoihin, koko yhteiskunnan kannalta merkittäviin projekteihin. Sen näkee myös Ambientian asiakaskunnasta. Olemme mukana toteuttamassa useita julkisia palveluita, joita suomalaiset käyttävät arjessaan. Myös yksityisen sektorin projekteissa pääsee luomaan mielenkiintoisia ratkaisuja.
Parhaita ovat ne tilanteet, kun saa autettua ja ohjattua projektia oikeaan suuntaan – kun saa pohtia, mikä olisi paras ratkaisu asiakkaalle, loppukäyttäjälle tai omille työntekijöille. Jos ja kun teemme virheitä, otamme sen oppimiskokemuksena ja jaamme opit muillekin.
Koen, että täällä työpanostani arvostetaan. Saan vaikuttaa tärkeisiin asioihin ja tehdä töitä todellisten ammattilaisten kanssa.
Lue myös: Töissä Ambientialla: Markku tekee saavutettavuustestausta
Joensuun toimistolla on mukava käydä
Nykyisessä tehtävässäni Business Process Managerina työpäiväni koostuvat hankkeiden ja projektien vetämisestä, prosessien suunnittelusta, workshopeista ja palavereista. Töissä on tekemisen meininki, mutta rennolla otteella.
Etätyö onnistuu kotoa käsin, ja tiimikaverini voivat työskennellä missä päin Suomea tahansa, mutta käyn mielelläni myös toimistolla. Tykkään huumoripitoisesta, ihan omanlaisestaan ilmapiiristä, joka meillä erityisesti Joensuun toimipisteessä on muodostunut.
Päädyin IT-alalle puolivahingossa, kun en ollut oikein varma, mikä minua tulevaisuudessa kiinnostaisi. Onneksi päädyin! Tällä alalla työntekijöistä pidetään hyvää huolta. Palkka, työvälineet ja muut olosuhteet ovat kohdillaan. Sekin on tärkeää, että luottamus ja arvostus kulkevat työnantajan kanssa molempiin suuntiin. Kannustan kokeilemaan!
Tulisiko sinusta seuraava ambientialainen? Lue lisää Ambientiasta työpaikkana!
Tilaa urakirje
Tilaa noin kerran kuussa ilmestyvä urakirje, jossa listaamme avoimet työpaikat ja kerromme Ambientialla työskentelystä.
Lisää aiheeseen liittyvää

Uratarinat
Sovellusarkkitehti Ismo: “Olen saanut valita omaan kehittymiseeni sopivia projekteja”
Kun projektit ja vastuut vaihtelevat, puitteet ovat hyvät itsensä haastamiseen, ajattelee Ismo Kilpeläinen. Tutustu hänen Ambientia-matkaansa!
Lue lisää
12.6.2023

Uratarinat
Kokemuksia fullstack-harjoittelusta Ambientialla: “Talon koodaustavoille oppii äkkiä”
Harjoittelujakso Ambientialla vei Kasperi Järven junioridevaajan saappaisiin. Kysyimme, miten uusi ura on lähtenyt käyntiin – ja Kasperi vastasi.
Lue lisää
16.8.2022