Monesti verkkokaupan toiminnallisuudet löytyvät yhdestä järjestelmästä, jota jatkokehitetään vuosien varrella hiljalleen.
Kokonaisuudesta saattaa kuitenkin ajan kanssa syntyä vaikeasti hallittava kokonaisuus ja ajoittain kalliit elinkaarikustannukset. Tällaisessa tilanteessa mikropalveluarkkitehtuuriin perustuva verkkokauppa saattaa olla perusteltu vaihtoehto. Mikropalvelu tarkoittaa ratkaisua, jossa yksittäisen verkkokauppa-alustan sijaan yrityksellä on käytössä useita kaupankäyntiä tukevia digitaalisia palveluja.
”Iso verkkokauppajärjestelmä on korvattu useammalla kevyellä ratkaisulla.”
Mikropalveluratkaisuissa erotetaan eri kanavat ja asiakkaan kosketuspisteet yrityksen liiketoimintaa ohjaavista järjestelmistä.
Asiakkaan kosketuspisteet (customer touchpoints) tarkoittavat eri kanavia kuten vaikka B2B ja B2C-verkkokauppaa, mobiiliaplikaatiota (Instagram, Facebook, yrityksen omat esim. kanta-asiakassovellukset), chatbotteja, ääniohjauksella toimivia laitteita ja yrityksen sisäisiä työkaluja, jotka käyttävät samoja liiketoimintaa ohjaavia ja auttavia järjestelmiä. Ja tottakai myös kivijalkaa.
Yrityksen liiketoimintaa ohjaavilla järjestelmillä tarkoitetaan puolestaan esim. ERP, MOM, CRM, PIM, MDM järjestelmiä, joiden käyttöönottoprojektien pituus on pidempi, kuten myös näiden järjestelmien elinkaarikin.
Headless commerce -ratkaisussa yhdistetään eri kanavat taustajärjestelmiin mikropalveluarkkitehtuurilla ja joka pystyy vastaamaan nopeasti muuttuvan liiketoimintaympäristön vaatimuksiin. Näin saavutetaan ketteryyttä, nopea takaisinmaksuaika ja vältytään päällekkäisiltä järjestelmiltä.

Lyhyesti:
- Sopii tilanteeseen, jossa jo olemassa olevan verkkokaupan toiminnallisuuksia on kehitetty hiljalleen yhteen järjestelmään
- Pystyy vastaamaan nopeasti muuttuvan ja monimutkaisen liiketoimintaympäristön vaatimuksiin